facebook

Як розвинути експресивне мовлення у дітей з інтелектуальними порушеннями

Алгоритм організації роботи з розвитку експресивного мовлення у дітей з інтелектуальними порушеннями.

Діти з порушеннями інтелектуального розвитку можуть мати різні порушення експресивного мовлення, що негативно впливає на розвиток мисленнєвих процесів, запам’ятовування, уяви, на психоемоційний, особистісний та комунікативний розвиток. Отже, експресивне мовлення дітей, що мають інтелектуальні порушення потребує спеціально організованої корекційно-розвиткової роботи.

Детальніше цю тему розкрила талановита та натхненна спікерка вебінарів «Всеосвіти» Маргарита Чайка – співзасновниця, керівниця, методистка та експертка консалтингової агенції для освітян «Центр компетенцій». Під час чергового вебінара спікерка наголосила на важливості правильної організації корекційно-розвиткової роботи відповідно до різних видів експресивного мовлення у дітей з інтелектуальними порушеннями.

Але перш, ніж перейти до практичних інструментів, необхідно ознайомитися з видами експресивними мовлення. Воно буває невербальним, звуковим і письмовим. Чому важливо зосередитись на кожному з цих видів? Бо один вид доповнює інший. Наприклад, спочатку в людини розвивається звукове, а потім, коли вона йде до школи – письмове мовлення. Багато хто думає, що ми в житті використовуємо лише звукове та письмове мовлення, а вербальне ні. Але це не так, ми робимо це інтуїтивно.

Є люди з порушеннями інтелектуального розвитку, в яких немає розвиненого звукового мовлення. Якщо ми говоримо про стійкі інтелектуальні порушення, особливо глибокі ступені, може не сформуватись і письмове мовлення. І тоді лишається лише невербальне або взагалі не жодного варіанту, – розповіла Маргарита Чайка.

Порушення інтелектуального розвитку охоплюють стійкі порушення і затримку психічного розвитку. Тобто є певна градація за рівнями, якими розвивається інтелектуальна сфера дитини. Спеціалістам потрібно зважати на це в роботі, з яким саме видом порушення вони працюють.

Зв’язне мовлення виконує такі соціальні функції:

 

  • Допомагає дитині встановлювати зв’язки із людьми, що оточують.
  • Визначає та регулює норми поведінки у суспільстві, що є вирішальною умовою для розвитку особистості.

 

Логопеди, психологи й педагоги, які працюють з дітьми з порушеннями інтелектуального розвитку не просто навчають дитину розмовляти, а формують її особистість, – зауважила спікерка.

Далі спікерка зупинилась на взаємопов’язаності імпресивного та експресивного мовлення. Фахівчиня звернула увагу на уміння й навички, які ми бажаємо сформувати в дитині з порушеннями інтелектуального розвитку:

  • Уміння розуміти предметно-змістовну сторону висловлювання

Діти з порушенням інтелектуального розвитку часто не усвідомлюють на предметно-змістову сторону висловлювання. Тобто дитина не завжди розуміє, що ви їй говорите. Вона може плутати слова, які схоже за звучанням.

  • Осмислювати інтонаційну сторону виловлювання і тим самим визначати його мету

Діти з інтелектуальними порушеннями не розуміють жартів, фразеологізмів, переносного значення. З ними потрібно говорити на тому рівні, на якому дитина може вас зрозуміти.

  • Впізнавати слова відповідно до їх значення

Дуже часто у дітей з інтелектуальними порушеннями важко формується генералізація понять. Наприклад, що квітка може бути пахучою, червоною, білою й т. д.

  • Розрізняти слова близькі за звучанням

Експресивне мовлення:

 

  • Навички звукового оформлення висловлювання, які відповідають нормам реалізації мовлення;
  • Уміння відбирати для висловлювання слова відповідно до загальноприйнятих значень;
  • Будувати граматично правильні висловлювання, які відповідають закономірностям мови;
  • Використовувати різні види висловлювань, які відповідають комунікативному наміру (мотиву), умовам і цілям повідомлення.

 

Різні види мовлення зображені на картинках нижче.

Усне мовлення буває діалогічним і монологічним. При чому, діалогічне сформувати простіше. За допомогою цього виду мовлення дитину легше спонукати до конкретних дій.

З дітьми з інтелектуальними порушеннями добре застосовувати такі види письма, як піктографічне та ідеографічне.

Піктографічне письмо – одна з найбільш ранніх форм письменності через зображення предметів, подій тощо спрощеними умовними знаками, схемами, малюнками.

Ідеографічне – графічні системи письма, у яких знаки не відтворюють мову, а служать нагадуванням, підказкою для особи, яка сприймає повідомлення (шумерські ієрогліфи, письмо мая, малюнки ацтеків та ін.).

Види мовленнєвої діяльності діляться на сприйняття чужого мовлення і творення власного мовлення.

Педагоги знають багато практичних методик, як сформувати ту чи іншу навичку, але не завжди розуміють, що цією вправою можна сформувати й інші навички. Звертайте на це увагу. Додавайте більше сегментів, аби зробити мовленнєвий баланс для того, щоб в дитини розвивались усі види мовлення, – порадила спікерка.

Після теоретичної частини, експертка розповіла про практичні способи та вправи. Один з них – розвиток мовлення в режимних моментах:

 

  • Прогулянки. Під час прогулянки необхідно звертати увагу дітей на те, що їх оточує. Якщо ви знаєте, що дитина не має добре розвиненого усного мовлення, застосовуйте ті засоби, які допоможуть їй з вами спілкуватись. Можна показати картки або інший наочний матеріал.
  • Їжа. Є предметом навчання, коли дитина усвідомлює, що саме вона їсть.
  • Заняття за розкладом. Не забувайте про системність та послідовність.

 

Наступна дієвий метод – складові частини Кола спілкування.

Коло спілкування зближує дитину й допомагає їй відкритися. А головне те, що його можна організувати будь-де.

Ті, педагоги, які працюють з дітьми з інтелектуальними порушеннями знають, що існує безліч складнощів у їхній поведінці: це смикання за волосся, одяг, сильні обійми тощо. Це саме через те, що малеча не вміє комунікувати. Вона може вітатися, сказати «привіт», але вона не знає, коли їй це застосовувати, – зазначила пані Маргарита.

Вона порадила вправи, які допоможуть збагатити Коло спілкування:

 

  • Вправи для спостереження за явищами природи.
  • Вправи для розуміння календарної та годинникової систем.
  • Вправи для розуміння соціального блоку (дні народження, традиційні свята).
  • Вправи для розуміння емоційних та емпатійних відчуттів (розглядання історій, казок).

 

Ще один одна методика, яка допомагає добре розвинути експресивне мовлення – музичні заняття (логоритміка).

Діти з порушеннями інтелектуального розвитку гарно сприймають музичні заняття. Це допомагає сформувати певні невербальні засоби спілкування, міміку, жести, інтонацію, ритмічну сторону мовлення, – зауважила фахівчиня під час вебінара.

За її словами, необхідно правильно підбирати музичний матеріал, щоб не загальмувати процеси дитини.

Ще один дієвий метод – театральна студія.

Коли дитина з порушеннями інтелектуального розвитку приміряє певну роль, вона не лише вивчає слова, а й проймається всім, що робить. Їй стає цікаво, вона почувається змотивованою.

І останнє, найголовніше в роботі з дітьми з інтелектуальними порушеннями – це робота над спілкуванням у колективі. Пані Маргарита акцентувала увагу на тому, що оточення дитини має величезне значення на формування її мовлення:

“Мовлення дитини завжди розвивається в соціумі. І якщо їй немає з ким спілкуватися або те, оточення, яке біля неї, не надає змоги їйговорити, звичайно розвиток мовлення буде гальмуватися.”

Передусім необхідно попрацювати з адаптацією дорослих: вихователів, вчителів, батьків. Потім зайнятись адаптація дитини з інтелектуальними порушеннями за допомогою допоміжних засобів: мається на увазі відвідування гуртків, дитячих майданчиків, садочка, школи.

За цими двома етапами слідує адаптація дитячого колективу. Розуміння, як правильно поводитися, розмовляти, щоб тебе зрозуміли.

Коли діти розуміють одне одного, вони отримають таке спілкування, від якого неможливо не отримати позитивний ефект, – підсумувала спікерка.

Більше цікавої інформації та відповідей на поширені запитання ви зможете почути у вебінарі Маргарити Чайки.

Запис відео можна переглянути в будь-який час, і за бажанням, замовити сертифікат з підвищення кваліфікації!

Джерело.


Повернутись вверх