facebook

Школи стануть режимними об’єктами: дітей оглядатимуть та пропускатимуть через металодетектори

Школи стануть режимними об’єктами: дітей оглядатимуть та пропускатимуть через металодетектори

Інформує портал “Стіна”.

Школи стануть режимними об’єктами – дітей оглядатимуть та пропускатимуть через металодетектори.
В школах дітей оглядатимуть та пропускатимуть через металодетектори
Міністр освіти та науки Оксен Лісовий на Саміті перших леді та джентльменів, тема якого звучала як “Захист дітей: гарантії безпечного майбутнього”, заявив, що всі українські школи мають бути оснащені на вході рамками металодетектора. А в самому навчальному закладі має бути офіцер безпеки. Про перспективи такої ініціативи стало відомо з матеріалу obozrevatel.

Металошукачі призведуть до заторів

Під час виступу на Саміті перших леді та джентльменів (ініціатива Олени Зеленської, цього року відбувся вже четвертий такий захід) Оксен Лісовий підкреслив, що сьогодні одним із викликів є зброя, боєприпаси і вибухові речовини, що знаходяться в Україні та можуть опинитися в школах у руках дітей.

“На жаль, кожна школа, кожен український навчальний заклад має бути оснащений рамками на входах, сигналізацією, пожежною сигналізацією, там має бути офіцер безпеки. Кожен навчальний заклад повинен мати закритий периметр та контроль доступу, відеоспостереження”, – сказав міністр освіти та науки.

У школах до ідеї щодо рамок ставляться із сумнівом.

“Ось ви тільки уявіть. Незабаром починається перший урок, а біля входу – черга, тиснява. У нас, наприклад, 1100 учнів, узимку взагалі може бути просто жах. І добре, якщо держава на себе візьме закупівлю, встановлення та обслуговування аркових металодетекторів. Але боюся, що все це ляже на плечі школи. Ось у нас фонтанчики водні поставили, то їх три роки вже не обслуговують. Стоїть все мертвим вантажем. Тож я вважаю, що ідея з рамками на вході – це викинуті гроші”, – каже в коментарі директор середньої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №128 міста Києва Олег Сайко.

Чтайте також:  Дефіцит вчителів виник в Україні: Кому пропонують зарплату до 40 тис. грн

До речі, найдешевший арковий металодетектор коштує 40 тисяч гривень. Лише в Києві близько 500 загальноосвітніх шкіл. Якщо в кожному закладі поставити хоча б по одній рамці металодетектора (а в школах входів-виходів щонайменше три) – це 20 мільйонів гривень. Але ж для дітей нічого не шкода, можуть купити й “нормальні” арки, по 150 тисяч гривень. А ще є ПТУ, коледжі, музичні та художні школи. А якщо взяти в масштабах країни… І якщо за справу встановлення рамок справді візьмуться, то обов’язково хтось виграє тендер. Тож гроші можуть бути не зовсім викинуті. Комусь та й знадобляться.

Огляд – лише з письмового дозволу батьків

Але суто фізичні незручності, які можуть завдати школам металодетектори – ще не все. Тут є дуже серйозний юридичний аспект. Ну от запищало щось у школяра – може, в ранці або в одязі, а далі що?

Охоронець не має повноважень на особистий огляд та перевірку особистих речей – у цьому разі це шкільний рюкзак. Тим паче йдеться про неповнолітніх. Це можуть робити лише поліціянти, та й то за письмовою згодою батьків чи опікунів. Отже, що виходить, якщо дитина відмовляється від огляду? Її відводять вбік, приходять класний керівник та шкільний психолог, викликаються батьків та поліціянтів. А в цей час через рамку йдуть інші школярі. І в кожного ключі, якісь металеві циркулі, на ремені металева пряжка і так далі. І все це пищить”, – каже колишня директорка Центру надання безплатної вторинної правової допомоги Наталка Костишин.

Чтайте також:  Лісовий про скасування дрес-коду в школах: Ми будуємо вільне суспільство творчих і високопродуктивних людей...

При цьому вона зазначає, що особистий огляд та перевірку речей має право проводити лише поліціянт однієї статі з підозрюваним.

“Інакше запросто можуть звинуватити в сексуальному домаганні. А старшокласники у нас зараз “просунуті”, можуть і адвоката вимагати. Відповідно до ст. 14 Закону України “Про безплатну правову допомогу” неповнолітні мають право на безплатного адвоката”, – каже юристка.

Одним словом, навряд чи встановлення арок металодетекторів принесе школам щось, окрім купи проблем. І проблем для батьків, які мають зриватися з роботи через металеву пряжку на ремені в дитини.

Чи потрібен кожній школі офіцер безпеки

Щодо присутності в кожній школі офіцера безпеки – це теж сумнівно. Наразі у Національній поліції України створена та працює Служба освітньої безпеки. Один шкільний офіцер поліції займається десятком шкіл, проводить із учнями бесіди щодо правової поінформованості, приїжджає, якщо трапилося щось серйозне.

Але чи потрібні офіцери безпеки у кожній школі на постійній основі? Тим паче, що (повертаючись до теми металодетекторів) проводити огляд вони не уповноважені? Знову ж таки, це скільки додаткових кадрів необхідно.

“У нас у самій школі сидить охорона. Батьки, а особливо сторонні, на територію школи не заходять – дітей вранці біля входу зустрічають співробітники муніципальної міліції. І вдень шкільною територією періодично ходить наряд поліції, увечері приходять, розписуються. Такий ось потрійний захист. І камери відеоспостереження, звісно ж, є”, – каже директор школи №128 Олег Сайко.

Чтайте також:  Є кілька питань: чому ідея встановлення металошукачів у школах України викликала дискусії

На його думку, якщо Міністерство освіти і науки має зайві гроші, краще їх пустити не на металодетектори, а на вдосконалення матеріально-технічної бази шкільної дисципліни “Захист України”. А безпека шкіл з іншої сторони периметра й так гарантована.

Джерело.


Повернутись вверх