facebook

Масові звільнення та уроки за гроші: про що не каже міністр – Лісовий?

Масові звільнення та уроки за гроші: про що не каже міністр – Лісовий? 

Інформує Радіо Трек.

Та чому його не звільняють?

Мало хто з міністрів Зеленського став більшим розчаруванням для українців, ніж Оксен Лісовий.

Якби в Україні існувало міністерство ЛГБТ та гендерної трансформації, то Лісовому разом з усією його командою, напевно, було б там саме місце. Але навіщо їм віддали на поталу Освіту та Науку – невідомо. Невже для того, щоб вони її знищили?

Сам міністр в недавньому Інтерв’ю «ВВС Україна», фактично визнає катастрофу.

В українських школах скоро не буде кому працювати.

У країні наростає дефіцит вчителів, особливо з англійської, математики, фізики, інформатики.

Як сказав міністр освіти Оксен Лісовий, одна з головних причин нестачі педагогів – низькі зарплати.

Середня зарплата вчителя зараз – 12 тисяч гривень, але може бути і нижчою, залежно від навантаження, повідомив міністр.

У дошкільних закладах оклади освітян ще нижчі – 6 тисяч.

«Фактично багато педагогів, особливо молодих, отримують оклади нижче мінімалки (зараз мінімальна зарплата в Україні 8000 гривень. ). Є ще різні доплати, але навіть із ними зарплати мізерні. Вчителям вигідніше займатися репетиторством або взагалі йти з професії. При цьому навантаження на освітян зростає. Тому люди масово звільняються», – каже директор київського навчально-виховного комплексу №141 «ОРТ» Юрій Кіньков.

Чтайте також:  В яких випадках учні зобов`язані прибирати в закладі освіти?

Зазначимо, що влада зараз практично нічого не робить, щоб зупинити відтік педагогічних кадрів.

Для батьків такі тенденції на освітньому ринку означають лише одне: якість знань у дітей падає. І навіть для того, щоб дитина освоїла стандартну навчальну програму, доводиться доплачувати.

Як розповіла директор середньої школи в одному з райцентрів Полтавської області, у них за літо звільнилися п’ять педагогів і поки що їхні місця вакантні.

«Шукаємо вчителів англійської, хімії, біології, математики та одного педагога для молодшої школи. Цього літа у нас рекорд зі звільнень.

Двоє вчителів пішли в репетиторство, одна поїхала до Німеччини, ще двоє – змінили професію. Знайти їм заміну поки не вдалося. Домовляємося. про повернення на роботу наших учителів-пенсіонерів», – каже директор школи.

Це визнає й сам міністр Лісовий:

«У нас дефіцит вчителів у країні. Маємо найгостріший дефіцит вчителів інформатики, математики, англійської мови».

Така «спеціалізація» не випадкова. Вчителі інформатики та математики масово йдуть в IT, англійської – у репетиторство та приватні мовні школи. Причина масового відтоку освітян лежить на поверхні – надто низькі зарплати.

Визнаймо, що проблема низьких зарплат в українських вчителів та медиків була завжди.

Але лікарям ще до війни встигли підвищити зарплату до 20 тисяч. Педагогам лише обіцяли, але найбільш масові звільнення прокотилися школами минулого року.

Чтайте також:  Дефіцит вчителів виник в Україні: Кому пропонують зарплату до 40 тис. грн

Як розповідає виконавчий директор Асоціації міст України, з 2022 року освітня субвенція, яка виділяється з держбюджету на місця, не покриває зарплати вчителів на 20-30%, тому суми «дотягують» з місцевих бюджетів.

Але на початку 2023 року профільне міністерство не поділило субвенцію по регіонах, як це відбувалося у минулі роки. І фінансування йшло буквально у ручному режимі.

Хто знає, – як називається «профільне міністерство», яке відповідає за освіту, і чому міністра, який там усе так накерував, ніхто не звільняє?

 

 

Джерело.


Повернутись вверх