facebook

Дистанційна освіта для дошкільнят – реально: в Україні запрацював перший “Дитячий Садок онлайн”

Головна мета проєкту – забезпечити родини якісним українським контентом для дітей.

Доки у світі тривають суворі карантинні обмеження через пандемію COVID-19, усі сфери людського життя намагаються пристосуватися до нових правил. Однією з найперших кардинальних змін відчула на собі сфера освіти. В Україні заклади освіти були змушені перейти на дистанційну форму навчання. Якщо ЗВО та школи здебільшого змогли прийняти виклик онлайн – навчання, то питання з дитячими садочками лишилось відкритим.

За цих умов і виник в Україні перший “Дитячий Садок онлайн”. Метою якого було довести: дошкільнята також можуть успішно навчатися у дистанційному форматі.

Чи став цей проєкт успішним? Чи досягнув поставленої мети? Чи знайшов свою аудиторію? Про це та багато іншого ми дізнались в інтерв’ю з директоркою садочка Марією Богуслав.

ВСЕОСВІТА: СКАЖІТЬ, БУДЬ ЛАСКА, ЧИ ВИНИКАЛИ У ВАС ДУМКИ ЩОДО СТВОРЕННЯ ДИТЯЧОГО ОНЛАЙН-САДКА ДО ПОЧАТКУ ПАНДЕМІЇ? ЧИ ОДНОГОЛОСНО ПІДТРИМАЛИ ЦЕЙ ПРОЄКТ КОЛЕГИ?

МАРІЯ БОГУСЛАВ:Ні, “Дитячий Садок онлайн” – спонтанний проєкт, що виник у зв’язку з впровадженням суворого карантину. Наша команда втілила свою ідею у життя буквально за три дні.

На початку карантину ми створили “Віртуальну платформу емоційної підтримки Моніторингового центру КМДА з протидії COVID-19”, аби усі кияни змогли отримати безкоштовну онлайн-консультацію психолога і впоратись зі стресом від постійного перебування на самоізоляції. До наших психологів почало звертатися чимало молодих батьків, змушених поєднувати роботу та батьківство у межах чотирьох стін 24/7. Звісно, це підсилювало стрес, тож ми створили, з одного боку, можливість для батьків мати трохи вільного часу, а з іншого – для малечі, аби вона могла розвиватись та дізнаватись цікаву інформацію українською мовою від кваліфікованих спеціалістів та українських зірок.

Проєкт “Дитячий садок онлайн” наш колектив підтримав одноголосно. Ми оперативно зв’язались з методологами, тренерами й спеціалістами з раннього розвитку дитини та отримали від них неймовірний фідбек – щиру зацікавленість й готовність негайно допомогти!

ВС.: ЧИМ ВИ ЗАЙМАЛИСЬ/КИМ ПРАЦЮВАЛИ ДО ВІДКРИТТЯ ОНЛАЙН-САДОЧКА?

М.Б.: Останні 15 років я працювала в різних державних, громадських та комерційних організаціях: втілювала ідеї, пов’язані з розвитком людей, реалізувала понад 100 проєктів у різних сферах,  зокрема й навчальні онлайн-платформи національного рівня.

Вже понад рік я очолюю Освітній хаб міста Києва. Він був створений з метою розвитку та впровадження концепції Навчання Протягом Життя для всіх людей, незалежно від віку, статі та соціального стану.

Наразі ми займаємось навчанням дорослих. У нас ви можете знайти курси, присвячені темі м’яких навичок (softskills): комунікації, ораторському мистецтву, продажам, управлінню проєктами та командами, емоційному інтелекту тощо. Ці знання потрібні кожному з нас, і наразі є вкрай актуальними на ринку праці.

ВС.: ЧИ ІСНУЮТЬ АНАЛОГИ ВАШОГО ОНЛАЙН-САДОЧКА В УКРАЇНІ? А ЗА КОРДОНОМ?

М.Б.: Сьогодні в Україні немає жодного безкоштовного аналога, доступного у будь-який момент усім охочим. Звісно, існують десятки та навіть сотні приватних дитячих садків, які у період пандемії проводять заняття у форматі запису або за допомогою платформ Zoom чи Skype. Проте, це все комерційні історії, а безкоштовних проєктів такого масштабу та якості, як пропонуємо ми, – не існує.

Про український “Дитячий садок онлайн” вже встигли написати відомі міжнародні ЗМІ: The New York Times, Reuters, National Post, The Star та багато інших.

На початку загальнонаціонального карантину в Україні питання освіти школярів було вирішене  лише системно, здебільшого завдяки проєкту «Телевізійна школа онлайн». А от питання щодо освіти дошкільнят залишалося відкритим, доки не з’явився “Дитячий Садок онлайн”. У такий спосіб, цей проєкт дуже швидко набув популярності серед батьків: за квітень-травень 2020 року онлайн-заняття “Дитячого Садка” відвідали понад 100 тисяч родин з усієї України та навіть світу.

Наразі ми продовжуємо діяльність проєкту, адже він все ще залишається актуальним та має попит.

У найближчому майбутньому малеча зможе не лише спостерігати за вихователем на екрані, а й взаємодіяти з головними героями занять та виконувати розвивальні вправи, опановуючи навички мовлення, сенсорики та математики.

ВС.: З ЯКИМИ ТРУДНОЩАМИ ВИ СТИКНУЛИСЯ ПІД ЧАС ЗАПУСКУ ОНЛАЙН-САДОЧКА? ЩО БУЛО НАЙВАЖЧИМ В ОРГАНІЗАЦІЇ ПРОЄКТУ?

М.Б.: Найбільша перепона – обмеженість часу. Коли виникає нагальна проблема і необхідно терміново запропонувати її розв’язок, вся команда працює на межі власних фізичних, моральних та часових можливостей. Перші дні роботи “Дитячого Садка онлайн” ми зранку створювали контент, а вже ввечері готували його до публікації. Ситуацію погіршували й суворі обмеження роботи громадського транспорту, адже наші спеціалісти опинилися на відстані один від одного і змушені були швидко адаптуватися до віддаленого формату роботи.

Ще один важливий момент – це певна недовіра людей до дистанційного формату освіти для дошкільнят. Дуже часто, ще не отримавши жодного результату, люди починають категорично заявляти: “малеча не висидить все заняття”, “діти нічого не зрозуміють”, “малюки швидко втомляться”. Можливо, це діє певний стереотип, закладений “класичною системою” освіти. Однак ми з радістю помічаємо, що з часом негативних реакцій меншає, а онлайн-навчання займає ключове  місце у сучасній системі освіти.

ВС.: У ЯКИЙ СПОСІБ ВИ ПІДБИРАЛИ ПЕДАГОГІВ ТА НА ЩО ОРІЄНТУВАЛИСЬ, ФОРМУЮЧИ РОЗКЛАД ЗАНЯТЬ?

М.Б.: Під час першого запуску “Дитячого Садка онлайн” ми спирались на базові потреби у розвитку дошкільнят – фізичну активність, вивчення іноземної мови та опанування загальних навичок. Так, у розкладі з’явились такі заняття як Казка-йога, Англійська мова та Розвивальні заняття різних профілів. Викладачів ми підбирали у такий спосіб, щоб вони мали мотивацію та натхнення підтримувати дітей у незвичний для них період, навчати їх новим цікавим речам, а також розуміли тренди у сфері освіти дошкільнят і були знайомі з актуальними методами роботи.

Наразі ми працюємо над розширенням навчальної програми, яка складатиметься з двох основних частин:

1) навички практичного життя, сенсорики, мовлення, математики;

2) “Країна нових професій”. На заняттях “Дитячого Садка онлайн” дитина зможе познайомитись з різноплановими професіями (директор магазину іграшок, науковець, блогер, лікар, поліцейський, вчитель тощо).

У такий спосіб, ми впроваджуємо ще один освітній тренд – ранню профорієнтацію. Це дає змогу батькам прослідкувати певні риси характеру та схильності дитини й зрозуміти, що їй більше подобається.

ВС.: ЩО, НА ВАШУ ДУМКУ, Є НАЙГОЛОВНІШИМ ЕЛЕМЕНТОМ ПРАВИЛЬНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ ОНЛАЙН-ДИТСАДКА?

М.Б.: “Дитячий Садок онлайн” – це не стовідсотковий аналог дошкільного закладу, де є педагог-вихователь, де б дитина чітко дотримувалась розкладу та відвідувала класичні заняття. Насамперед ми прагнемо забезпечити родини доступом до якісного українськомовного, а головне –  безкоштовного інтерактивного контенту для дітей.

Правильна організація роботи “Дитячого Садка онлайн” полягає у створенні корисних та актуальних для малечі занять. Батьки ж зі свого боку повинні організувати домашній простір для дитини, який сприяє концентрації уваги під час навчального процесу.

ВС.: ЧИМ ВІДРІЗНЯЄТЬСЯ ОНЛАЙН-ДИТСАДОК ВІД ЗВИЧАЙНОГО ДИТЯЧОГО САДОЧКА, КРІМ ФОРМИ ПРОВЕДЕННЯ (ОНЛАЙН/ОФЛАЙН)?

М.Б.: “Дитячий Садок онлайн” не є повноцінною заміною звичним офлайн садкам. У цій ситуації, наш проєкт – це своєрідний формат розвивальних відео, зокрема цікавинки на YouTube чи корисні мультфільми, які батьки та так найчастіше вмикають малечі на дозвіллі. Ми ж, своєю чергою, прагнемо, аби ці відео були авторськими, українськомовними та корисними для розвитку дитини.

ВС.: ЧИ СТИКАЛИСЬ ВИ ПІД ЧАС РОБОТИ ОНЛАЙН-САДОЧКА З НЕГАТИВНИМИ ВІДГУКАМИ? ЯКЩО ТАК, ТО ЩО САМЕ ВИКЛИКАЛО ТАКУ РЕАКЦІЮ?

М.Б.: Єдиний випадок негативного фідбеку, що спадає на думку, це повідомлення користувачів у перший день роботи проєкту про те, що вони не можуть переглянути заняття – сайт не працює! Водночас це один з найкращих спогадів за всю історію роботи “Дитячого Садка онлайн”, адже сайт перестав працювати через аномальну кількість відвідувачів та оновлень сторінки. На початок онлайн-навчання чекало стільки людей, що сайт просто “впав”.

ВС.: ЯК ВИ ВВАЖАЄТЕ, ЧИ ЗАЛИШИТЬСЯ В УКРАЇНІ АКТУАЛЬНА ПОТРЕБА У ДИСТАНЦІЙНИХ ДИТСАДКАХ? ЧИ ІСНУВАТИМЕ ТАКА ПОТРЕБА ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ ПАНДЕМІЇ?

М.Б.:Так, я вважаю, що питання онлайн-освіти (не лише дошкільної чи шкільної) у нашій країні є дуже актуальним, а карантин, своєю чергою, яскраво продемонстрував необхідність розвивати цей напрямок, адаптувати навчальні матеріали та готувати спеціалістів до дистанційного формату.

Ба більше, до онлайн-навчання виявились не готовими не лише викладачі, але й самі учні та їхні батьки. Однак світ змінюється, ми зустрічаємось з новими викликами та маємо бути гнучкими, аби залишатись успішними.

Джерело.


Повернутись вверх