facebook

Яка має бути максимальна кількість учнів у класі під час дії воєнного стану?

Яка має бути максимальна кількість учнів у класі під час дії воєнного стану?

Відповідно до п. 2-1 Розділу Х Закону України «Про повну загальну середню освіту» під час дії воєнного стану зупиняється дія положень щодо максимальної кількості учнів у класі (наповнюваності класу) державного, комунального закладу освіти, КРІМ здобуття освіти за очною (денною) або вечірньою формою

Керуючись ч. 2 ст. 12 Закону України «Про повну загальну середню освіту» кількість учнів у класі (наповнюваність класу) державного, комунального закладу освіти не може становити менше 5 учнів та більше:
24 учнів, які здобувають початкову освіту;
30 учнів, які здобувають базову чи профільну середню освіту.

Відповідно до ст. 9 Закону України «Про освіту» основними формами здобуття освіти є:
✅інституційна (ОЧНА (ДЕННА, ВЕЧІРНЯ), заочна, дистанційна, мережева);
✅індивідуальна (екстернатна, сімейна (домашня), педагогічний патронаж, на робочому місці (на виробництві);
✅дуальна.
З 1 вересня 2024 року максимальна наповнюваність початкових класів державних і комунальних закладів загальної середньої освіти може становити не більше ніж 24 учні (відповідно до частин першої та другої статті 12 Закону України «Про повну загальну середню освіту»).
У 2024/2025 році ця норма поширюється на всі ПЕРШІ класи, які навчатимуться в очному або змішаному (чергування очного й дистанційного навчання з певною періодичністю) форматах. Для решти класів максимальна наповнюваність залишається 30 учнів (Роз’яснення МОН)
Отже, керуючись вищевикладеним:
1. Під час дії воєнного вимога щодо максимальної кількості дітей у класі 24 учні (початкова освіта), 30 учнів (базова, профільна середня освіта) не поширюється у випадку здобуття освіти за заочною, дистанційною, мережевою, індивідуальною та дуальною формою навчанням.
2. Тобто норми законодавства не визначають яка максимальна кількість учнів за цими формами здобуття освіти (заочною, дистанційною, мережевою, індивідуальною та дуальною ) має бути у класі – це може бути більше або менше 24 осіб (початкова освіта) та більше або менше 30 осіб (базова чи профільна середня освіта);
3. Здобуття ж освіти за ОЧНОЮ (денною, вечірньою) формою освіти, навіть у період дії воєнного стану, вимагає дотримання положень закону щодо максимальної наповнюваності класу, а це – 24 учні (початкова освіта), 30 учнів (базова чи профільна середня освіта).
4. МОН роз’яснює, що з 1 вересня 2024 року максимальна наповнюваність перших класів може становити не більше ніж 24 учні.
З повагою – юрист Лілія Орел

Чтайте також:  Кремінь заявив про посилення відповідальності за спілкування неукраїнською у школі

Джерело.


Повернутись вверх