facebook

Цьому не місце в сучасних школах. Що категорично заборонено робити вчителям

Цьому не місце в сучасних школах. Що категорично заборонено робити вчителям
Поведінка вчителів має бути зразковою, а методи навчання – ефективними та гуманними
Роль вчителя у формуванні сучасного покоління є досить вагомим. Це пов’язано з тим, що педагоги доволі багато часу проводять з учнями. Проте, попри високі стандарти педагогічної етики, деякі вчителі іноді дозволяють собі поведінку, яка не відповідає професійним нормам.

Редакція сайту Новини Pro пропонує розглянути декілька прикладів того, чого не повинні робити вчителі, але, на жаль, це трапляється в реальному житті.
Що не мають робити вчителі
1.Кричати та ображати

2.Оговорювати учнів з іншими

3.Принижувати за зовнішній вигляд

4.Фізичне покарання дітей

Кричати та ображати
Одна з найпоширеніших проблем у школах – це крики та образи з боку вчителів. Часто педагоги кричать на учнів за незначні провини або невиконання домашніх завдань.

На думку деяких педагогів, лише крик може заспокоїти дітей. Проте така поведінка не тільки неефективна, але й може нашкодити психологічному здоров’ю дітей. Оскільки можуть викликати:

  • страх;
  • зниження самооцінки;
  • втрату інтересу до навчання.

Вчителям слід використовувати конструктивну критику та заохочувати діалог, а не підвищувати голос.

Оговорювати учнів з іншими
Вчителі не мають права обговорювати та пліткувати про дітей з іншими дітьми або колегами. Проте, це доволі популярна практика, коли педагоги використовують особисту інформацію учнів з метою їх приниження або маніпуляції.

Чтайте також:  МОН дало рекомендації щодо викладання предметів у школах у 2024/2025 навчальному році

Наприклад, обговорення особистих проблем учня перед класом може завдати великої психологічної шкоди. Тому, потрібно поважати особистий простір учнів.
Принижувати за зовнішній вигляд
Ще одна проблема – це дискримінація та упередження щодо учнів за ознаками статі, раси, релігії або соціального статусу. І найбільш популярна дискримінація пов’язана з зовнішнім виглядом дитини.

Оскільки часто трапляються ситуації, коли вчителі принижують учня через одяг, аксесуари або макіяж, забуваючи, що це є частиною самовираження людини. Інколи вони вимагають змінювати зачіску, прибирати макіяж або ж відправляють учнів додому перевдягатися.

Вчителі ж повинні бути прикладом толерантності та поваги до різноманіття. Неприпустимо принижувати учнів або робити несправедливі зауваження через їхні особливості чи походження.

До того ж зовнішній вигляд учня не впливає на те, як він навчається.
Фізичне покарання дітей
Фізичне покарання, як-от удари тряпкою або інші форми насильства, є абсолютно неприпустимими. Попри заборону фізичного насильства випадки такого роду поведінки все ще трапляються.

Це грубе порушення прав дитини та педагогічної етики. Вчителям слід пам’ятати, що їхнє завдання – навчати та виховувати, а не карати.

Джерело.


Повернутись вверх