facebook

Чи дійсно діти підуть до школи в серпні?

Чи дійсно діти підуть до школи в серпні?

Останнім часом у соціальних мережах обговорюють коли розпочнеться навчальний рік у закладах освіти і чи справді діти підуть до школи в серпні. Багато повідомлень із цими запитаннями надійшло і в нашу редакцію.

Щоб розвіяти всі сумніви та надати правдиву інформацію нашим читачам, ми звернулися безпосередньо до джерела – начальниці управління освіти і науки Тетяни Ващук.

“Так, дійсно, є певні зміни, але вони стосуються не всіх навчальних закладів, – розпочала свою розповідь Тетяна Ващук. – На сьогодні визначено, що для закладів вищої освіти, фахової передвищої та професійно-технічної форми навчання рік розпочнеться раніше. Проте для загальноосвітніх шкіл дата залишається незмінною – традиційне 1 вересня”.

Однак, як з’ясувалося, це не єдині зміни, які обговорюють освітяни. “Нині ведуться активні консультації щодо можливої зміни часу початку навчального процесу, – продовжила Ващук. – Є пропозиції перенести початок занять на 10 годину. Але це питання викликає багато дискусій, особливо серед батьків молодших школярів. Тому зараз важко сказати, чи ухвалять рішення про початок занять о 10 годині. Ми очікуємо на додаткові рекомендації від Міністерства освіти. Після їх отримання детально обговоримо це питання з депутатами міської ради на засіданнях колегії. Ми маємо знайти рішення, яке буде оптимальним для всіх учасників освітнього процесу”.

Чтайте також:  "Тобі ще зарано, в школі через три роки розкажуть". Як не відбити в дитини цікавість до світу і жагу до знань

Що стосується структури навчального року, то поки що канікули плануються за традиційним графіком. Проте Тетяна Ващук наголосила на гнучкості цього питання: “Ми готові реагувати на зміни ситуації як в країні загалом, так і в нашому місті зокрема. Якщо виникне необхідність, графік канікул буде скориговано”.

Важливим аспектом у підготовці до нового навчального року є забезпечення безпеки учнів. “Усі заклади освіти мають генератори, – повідомила Ващук. – Крім того, на базі наших закладів створені пункти незламності, які теж додатково обладнані генераторами. Це дає нам певний запас часу для ухвалення рішень у разі виникнення критичних ситуацій”.

Окремо ми торкнулися болючої теми укриттів. Три гімназії в місті досі не мають власних сховищ і використовують сусідні укриття. “Минулого року нам, на жаль, не вдалося побудувати укриття, – пояснила начальниця управління освіти і науки. – Але цього року ми оголосили нові тендери для гімназій № 2 і 6. Переможці вже визначені, і згідно з тендерною документацією, будівництво має завершитися до кінця 2024 року”.

Ситуація з гімназією № 9 виявилася складнішою. “Там у нас трохи інший проєкт, – каже Ващук. – Річ у тім, що там дуже близько залягають ґрунтові води, тому потрібна ще й система дренажних робіт. Нині цей проєкт розробляється, і після його завершення також оголосять тендерні торги”.

Чтайте також:  "Це готовий конфлікт". Шкільна психологиня пояснила, чому батьки і діти мають відмовитися від російської мови вже зараз

Попри певні труднощі, начальниця управління освіти і науки налаштована оптимістично: “Процес іде, і я впевнена, що ми досягнемо бажаного результату. Безпека дітей – це наш пріоритет”.

Отже, підсумуємо: навчальний рік для школярів розпочнеться традиційно 1 вересня. Щодо часу початку занять – остаточне рішення ще не ухвалене, але всі зміни впроваджуватимуться з урахуванням інтересів як учнів, так і батьків. А питання безпеки залишається на постійному контролі міської влади.

Джерело.


Повернутись вверх