facebook

Творче мислення: як розвинути креативність у дитини – підбірка порад та ігор

Для сучасної людини вміння креативно мислити і підходити до виконання завдання творчо – необхідна навичка. У плані винахідливості, знаходження несподіваних, креативних рішень дитячий розум, не обтяжений обмеженнями, правилами може дати фору багатьом дорослим. Однак для того, щоб виховати і розвинути це вміння, потрібно зародити насіння творчості ще в дитинстві.

Знання та навички, які ми здобуваємо у перші роки життя, визначають наше майбутнє. Це закладений фундамент, на якому в результаті будуються всі наші досягнення як в особистому житті, так і в професії. Сучасні батьки прагнуть всіляко розвивати своїх дітей і приділяти достатньо уваги не тільки фізичному та інтелектуальному розвитку, але й творчим здібностям. Ми підготували кілька корисних порад для вас.

Найпростіше правило для всіх – хоча б не заважайте і не забороняйте “бути дитині самій собою”. Якщо вам не зрозумілі її захоплення, її багатий світ, де панує уява і фантазія, це скоріше ваша проблема.

Стимулюйте спонтанну творчість
Дитина не доїла кашу і почала ложкою виводити фігури? Або намалювала помадою на дзеркалі ваш портрет? Поясніть, що краще робити це в альбомі, але не сваріть. Дзеркало і руки можна легко відмити, одяг випрати, шпалери переклеїти, а ось заново прищепити інтерес до спонтанної творчості буде набагато складніше.

Давайте дітям різні матеріали для малювання – олівці, фарби, крейду, а також пластилін і пісок. Не обмежуйте її простором прямокутного аркуша – виріжте коло або трикутник, розгорніть непотрібний рулон шпалер або зробіть у дитячій кімнаті стіну, де дитина зможе малювати.

Творіть разом
Тут лише одна умова – дайте дітям більше свободи. Але альбом повинен бути не простим, а з малюнками. Нехай дитина сама вирішує, яким кольором, що і де намалювати. Не поправляйте її та не робіть зауважень, так ви тільки руйнуєте креативність. Вона – маленький художник. Сприйняття маленької дитини спонтанне і неупереджене, і в цьому його цінність. Буде краще, якщо ви станете направляти, але ніяк не нав’язувати їй своє бачення.

Чтайте також:  У Європі відраховуватимуть дітей українських біженців зі шкіл і дитсадків - знайшлися підстави

Для створення альбому вам знадобиться власне сам альбом або великий лист паперу, який можна розмалювати, наклеїти на нього фото та повісити на стіну. Крім того, потрібні кольорові олівці й фломастери та самі фотографії. Тут маємо невеличку рекомендацію, яка стане у нагоді – фотопапір від Canon. В асортименті безліч варіантів, які дозволять вашій дитині максимально проявити креативність. Тут ви знайдете клейкий фотопапір, який можна легко переклеїти на іншу поверхню, щоб поміняти фото місцями. Також є магнітний папір, який зручно кріпиться на металеві поверхні.

Дитині важливо бачити, що ви цінуєте її творчість. Оберіть будь-який малюнок вашого чада, сфотографуйте або відскануйте його та роздрукуйте на спеціальному папері для термоперенесення, а потім перенесіть малюнок на одяг. Так ви не лише продемонструєте, що творчість вашої малечі справді важлива для вас, але й оновите свій гардероб.

Оберіть спільні фотографії разом з дитиною, видрукуйте їх самотужки на домашньому принтері та створіть власний фотоальбом, сімейний куточок, прикрасьте холодильник або футболку.

Заохочуйте ігри, що розвивають уяву
Вчіть дитину придумувати асоціації і нові незвичайні способи застосування знайомих предметів. Потрібно показати багатогранність всього, що її оточує. Відмінний спосіб – ігри з великими картонними коробками. Дайте її дитині, і нехай вона сама вирішить, що це: секретна база суперагентів, телепорт на Марс або зачарований замок. Підхопіть фантазію і підіграйте: принесіть кілька іграшок – знайдіть шолом відважного астронавта, зробіть ноутбук з коробки від цукерок для шпигуна або станьте поні для маленької принцеси.

Чтайте також:  Що відбувається з підвищенням зарплат вчителям: офіційна відповідь МОН

Робіть разом фотокниги, незвичайні альбоми з вирізками з журналів і улюбленими наклейками. Нехай дитина сама зафіксує придуману історію, ви разом повинні надрукувати фотографії та вклеїти їх у альбом, підписати нотатки, доповнивши історію. Тут вам на допомогу прийде безліч варіантів якісного фотопаперу, який ви можете використати, застосувавши власну креативність також. Так невигадливо дитина зможе зрозуміти, що таке сюжет і композиція, розвиток подій і кульмінація.

Вчіть дитину спостерігати за навколишнім світом
Щоб сформувався візуальний смак, показуйте дітям фільми та мультфільми, читайте книги з якісними ілюстраціями, відвідуйте музеї і частіше бувайте на природі. Розглядайте, спостерігайте, записуйте, робіть замальовки та фотографуйте все разом – так навіть у дитини почне формуватися поняття про гармонію і естетику, і буде вироблятися смак. Найбільш яскраві моменти фіксуйте на фото та кріпіть на холодильник за допомогою магнітного фотопаперу, а ми підкажемо де його знайти.

Всі заняття повинні приносити задоволення
Не ставте на меті виховати видатного музиканта чи режисера. Це тільки зашкодить. Найголовніше у творчості – пізнання, яке приносить щастя і задоволення. Тому стежте за тим, щоб заняття подобалися дитині. В жодному разі не перевантажуйте дітей гуртками та секціями. Перенапруження і надлишок інформації негативно позначаються на нервовій системі. Дитячий мозок швидко вбирає знання, але коли відчуває, що переповнений, то перестає сприймати нову інформацію.

Чтайте також:  Чому підвищення зарплат з 1 квітня 2024 року не відбулося: відповідь Мінекономіки

Використовуйте сучасні технології
Не бійтеся давати дітям в руки гаджети. З їх допомогою можна не тільки гратися і дивитися мультфільми, а й вчитися малювати в спеціальних додатках, співати, освоювати музичні інструменти, розвивати уяву й логіку. Це теж навчання, просто в новій формі, можливо, більш зрозумілій і звичній дітям покоління тачскрінів.

Беріть участь у творчих онлайн конкурсах, якщо дитині до душі змагання. Це не тільки спосіб спробувати свої сили на новому рівні, а й можливість знайти близьких за духом людей і нових друзів.

Вірте у свою дитину
І це найголовніше! Проводьте виставки її досягнень. Для цього організуйте виставковий простір: це може бути стіна у дитячій кімнаті, полотно з пробки, рами для картин, як у музеї, або красива стрічка, куди можна причіплювати малюнки на прищіпки. Також чудово підійде холодильник, на який можна кріпити фото на магнітному папері. Якщо дитина займається прикладною творчістю, зробіть більше полиць, а якщо танцює й співає – подіум-сцену. Так вона буде розуміти, що ви нею пишаєтеся, і усвідомлювати, що її творчість має цінність.

Якщо у дитини щось не виходить, підтримуйте її, допомагайте йти до зазначеної мети. Не сваріть за помилки і невдачі – це і так болісно для дітей, а якщо дорікати почнете ще й ви, ситуація лише погіршиться.

Джерело.


Повернутись вверх