facebook

Що потрібно враховувати при тестуванні школярів

Що потрібно враховувати при тестуванні школярів

При тестуванні учнів вагоме значення має їхній емоційний стан, тому вчителі мають це враховувати.

Для якісного тестування вчителі та шкільні психологи повинні враховувати вік дітей та їхні психофізіологічні індивідуальні особливості, розповідає психологиня Ганна Колесова.

✔ Учням початкової школи краще читати запитання тестів, навіть якщо вони вже вміють самі, бо діти ще не завжди чітко усвідомлюють прочитане.

✔ Індивідуальною особливістю є різний темп роботи, обумовлений типом темпераменту та особливостями нервової системи учнів. Одні діти працюють швидко, іншим потрібен час.

✔ Якщо сама методика не потребує часових обмежень (наприклад, у тестах на увагу, де дають експериментальні завдання, які потрібно зробити за певний час), ліпше взагалі нобмежувати час проходження тестування.

 

✔ Учні можуть мати проблеми зі слухом або з читанням (дислексію), чи мати виражену візуальну чи аудіальну модальність сприйняття. Такі особливості також варто враховувати при організації індивідуального або групового обстеження.

✔ Якщо виявляється, що у непосидючої дитини за результатами тесту яскраво виражений флегматичний тип темпераменту або у дитини з високими навчальними досягненнями проблеми з інтелектом, результати слід обов’язково перевіряти.

Тест є лише одним із варіантів дослідження та збору інформації. Його не можна робити єдиним джерелом діагностики. Він завжди потребує паралельного використання інших методів — індивідуальної бесіди та спостереження“, — наголошує психологиня.

Чтайте також:  Коли будуть літні канікули у школах України у 2024 році: дати і терміни по областях

✔ Бажано здійснювати процедуру тестування в першу половину дня, адже після уроків діти втомлені та розгальмовані.

✔ Неабияке значення має емоційний стан і хвилювання. Дітям із низькою стресостійкістю потрібно забезпечити максимально комфортні умови тестування.

Джерело.


Повернутись вверх