facebook

Українська мова – у переліку обов’язкових предметів для отримання атестату у Польщі

Українська мова – у переліку обов’язкових предметів для отримання атестату у Польщі

Екзамен з української мови можуть здавати поляки під час матури

Зараз такі аркуші отримують лише представники нацменшин зі шкіл, де викладання велося українською. Незабаром екзамен з української зможуть здавати і поляки.
Школярі у Польщі здають матуру (аналог нашого ЗНО), щоб отримати атестат про закінчення середньої школи та для продовження навчання в університетах та інших навчальних закладах.

Обов’язковими предметами для складання матури і отримання атестату про отримання середньої освіти є польська мова, математика та на вибір сучасна іноземна мова, однією з яких буде українська.

Випускники у Польщі найчастіше обирають як обов’язковий для складання предмет англійську. Минулого року її здавали 257 952 випускники. На другому місці була німецька мова (7 980), а на третьому — російська (2 753).

Іспанську мову у 2022-му обрало 602 учні, французьку — 516, а італійську — 139.

Рішення додати українську до списку іноземних мов у міністерстві пояснюють великим напливом громадян України до Польщі.

Українська мова серед матуральних предметів має з’явитися у 2026 році в переліку сучасних іноземних мов. Про це повідомив міністр освіти та науки Польщі Пшемислав Чарнек.

Велика кількість українських громадян, які приїхали до Польщі через війну, може вплинути на більший інтерес поляків до цієї країни, її мови та культури, – пояснює міністерство.

Нині екзамен з української мови складає лише молодь, для якої вона є рідною і яку вона вивчає в українських школах, як мову нацменшин у Польщі. За даними Центральної екзаменаційної комісії, у 2022 році таких випускників було 59.

Джерело.


Повернутись вверх