facebook

Ідеї для відзначення Дня захисників і захисниць України у школі

Ідеї для відзначення Дня захисників і захисниць України у школі
Поговоримо про те, як провести цікавий виховний захід із нагоди Дня захисників і захисниць України.

14 жовтня ми відзначатимемо День захисників і захисниць України. Це завжди особливе свято, а цьогоріч – і поготів. І провести його варто небанально і цікаво. Пропонуємо кілька ідей відзначення цього важливого дня у школі, які не залишать ваших учнів байдужими.
Майстер-клас із сенсом
Насправді підтримати наших воїнів можуть усі, навіть наймолодші школярики. Бо справа не лише у грошах, мова йде також про моральну підтримку, що не менш важлива. Певно, ви знаєте, як радіють наші захисники, отримуючи на фронт вісточки з мирного життя – листи і малюнки від дітей, смаколики тощо. Не менш раді такій увазі й ті воїни, які зараз перебувають у шпиталях. То чому б не присвятити святкування 14 жовтня у школах саме створенню таких чудових речей, що справді надихають і мотивують?

Яким може бути цей майстер-клас? Для початку подумайте, що ви особисто або ваші колеги вмієте робити найкраще. Наприклад:

  • створення незвичайних листівок;
  • малювання в нетрадиційному стилі (або в цілком традиційному, але на задану тему);
  • створення оберегів;
  • створення різноманітних прикрас у патріотичному стилі;
  • випікання кексів, пряників, пиріжків та інших смаколиків.

Поробки та смаколики, створені дітьми під вашим керівництвом під час такого майстер-класу, можна передати на фронт або в лікарні пораненим військовим. Або ж влаштувати благодійний ярмарок, а отримані кошти передати на потреби ЗСУ.
Перемоги: стрічка часу
Україна має складну історію: на її долю випало чимало війн. І багато перемог! А ще Україна – батьківщина славетних полководців, подвиги яких стали справді легендарними. То чому б не поговорити про них? Для початку запропонуйте учням здійснити пошукову роботу та спробувати самостійно визначити важливі битви і перемоги України, а також – знакових для них особистостей. Із давніх-давен і аж до сьогодні! Звісно, ви теж маєте підготувати свій список, адже діти можуть щось забути / не знайти / не знати.

Дати, факти, цифри… Їх буває складно сприймати на слух. Тож варто унаочнити їх, створивши стрічку часу! Достатньо просто намалювати її на дошці або наклеїти паперову стрічку на вільну стіну. А тепер нехай діти нанесуть на часову шкалу дати, назви битв та імена полководців. Потім можна коротко дописати факти про ту чи іншу перемогу.

Працюєте онлайн? Скористайтеся одним із сервісів для створення таймлайнів (про них ми писали у статті 5 зручних сервісів для створення стрічок часу).

Завдяки такій стрічці часу діти зможуть побачити та зрозуміти, наскільки сильною є наша країна, та наскільки важливою є армія.
НЕ «день чоловіків»
Починаючи із 2014 року 14 жовтня був Днем захисника України. Але така назва лишала невидимими тисячі жінок, які служать у ЗСУ та теж беруть участь у бойових діях. Тож 14 липня 2021 року ВР України ухвалила законопроєкт щодо перейменування Дня захисника України на День захисників і захисниць України.

«Мова є важливим кодом, через який формується бачення суспільства про історію, культуру та традиції свого народу. Тому вживання коректних назв дозволяє адекватно відобразити роль обох статей – і жінок, і чоловіків – у боротьбі за незалежність та територіальну цілісність України».

із пояснювальної записки до законопроєкту Про внесення зміни до ст.73 Кодексу законів про працю України

Розкажіть дітям про це під час години спілкування та наголосіть на тому, що 14 жовтня – це не день чоловіків. Розкажіть про історичний спадок країни: про те, як ще нещодавно ми святкували 23 лютого день захисника вітчизни, що лишився нам від срср. Про те, що сприйняття цього дня у свідомості мільйонів людей спотворено, що цей день перетворився на свято «шкарпеток та піни для гоління», на привід привітати всіх без виключення чоловіків (і подарувати безсенсовний подарунок), навіть тих, хто не має жодного стосунку до армії, наприклад, школярів. Про те, що саме таке сприйняття намагалися перенести і на 14 жовтня.

Але це аж ніяк не гендерне свято. Саме тому варто пояснити дітям, що не всі чоловіки є захисниками. І що не всі захисники – чоловічої статі. Дуже важливо донести до дітей той факт, що захист своєї країни – це не про професію та не про приналежність до певної статі. Насамперед це про людей, які борються за територіальну цілісність, суверенітет і незалежність України.

Знайдіть та покажіть дітям статистичні дані щодо того, скільки жінок зараз служить у ЗСУ, як зростала їхня кількість, які завдання вони виконують тощо. Також розкажіть більше про відомих (і не дуже) жінок, які захищали та захищають Україну. Інформацію про захисниць України легко знайти в інтернеті, наприклад, туттуттут і тут. Чудово було б підготувати тематичну презентацію.

Запропонуйте дітям осмислити образ сучасних воїтельок творчо: вони можуть намалювати наших бійчінь, написати про них есе чи твір, скласти справжній сторітелінг. Або влаштуйте разом із учнями перфоманс.
Козацьке ток-шок
День захисників і захисниць – молоде свято. Але навіть до його появи 14 жовтня не було просто ще однією звичайною датою в календарі, адже в цей день ми традиційно святкували (і продовжуємо святкувати!) День українського козацтва.

Можна організувати цікавий і пізнавальний захід без зайвої шароварщини. Наприклад, влаштувати ток-шоу на тему «Український козак: загадковий лицар» (нюанси організації події можна вивчити за допомогою нашого матеріалу Інтерактивний прийом «Ток-шоу»: вчимося дискутувати професійно).

Нехай діти напередодні знайдуть якомога більше інформації про козаків, зокрема вони мають пошукати цікаві факти, більше схожі на легенди (як про отамана Сірка). Під час ток-шоу учні спробують зрозуміти, ким же були козаки: воїнами, найманцями, а може чаклунами?

Під час ток-шоу ви можете обговорити:

  • передумови виникнення козацтва;
  • проти кого, коли та чому воювали козаки;
  • цікаві факти про козацтво;
  • хто такі характерники;
  • чи були козаки у Франції.

Дітей точно має зацікавити такий формат проведення виховної години, до того ж такий підхід допоможе їм дізнатися більше про українське козацтво.

Також можна провести тематичний брейн-ринг. Ви навіть можете не попереджати учнів про цю подію, так навіть цікавіше!
Сучасні герої
Ми живемо в непрості часи: просто зараз на наших очах твориться історія. І поряд із нами живуть герої, які захищають нас, які тримають на своїх плечах незалежність України. Чому б не поговорити про них? Можливо, діти захочуть зробити доповіді про військових, образ і доля яких запали їм у душу. Чудово, якщо це не будуть доповіді в традиційному розумінні.

Покажіть приклад, скажіть щось на кшталт «Я, як і ви, уважно слідкую за новинами, дивлюся інтерв’ю та стежу за історіями наших героїв. Особливо мене вразила історія Пташки з Азовсталі. Тільки послухайте, вона…» і просто розкажіть історію від душі, без конспектів та офіціозу, що пам’ятаєте. Учні можуть наслідувати ваш приклад.

Також можна створити тематичну виставку «Герої. Натхнення» про твори мистецтва, що були створені під впливом подвигів наших захисників. Наприклад, це може бути виставка, присвячена обороні Азовсталі або Донецького аеропорту. Або іншим подіям – на ваш розсуд. Звісно, якщо ви навчаєтеся дистанційно, ця виставка може бути віртуальною.

Ще одна можливість – організувати виставку найвідоміших сучасних мемів про війну та героїв (скільки таких жарктів, що справді підіймають дух, присвячено генералу Залужному!). Але цей варіант підходить лише в тому випадку, якщо ви і учні морально готові до такого сприйняття війни.

А як ви плануєте відзначити День захисників і захисниць?

Джерело.


Повернутись вверх