facebook

То хто несе відповідальність за дітей у школі?

То хто несе відповідальність за дітей у школі?

Підписувати документи про те, що батьки відповідають за безпеку дітей під час перебування у школі, деякі заклади освіти просили ще влітку та на початку нового навчального року. Про це вже писала «Освіторія». Але й досі батьки дискутують у соцмережах, чи мають ці письмові згоди правову силу. А вчителі вносять свої пропозиції стосовно цього питання. Ми зібрали деякі з них, а юрист Олександр Сич дає правову оцінку документам про відповідальність батьків.

Безпека учня до війни та нині — різні речі
Співзасновниця ГО «Батьки Кременчука. Полтавщина» Алла Заможська переконана, що не можна нехтувати вимогами до укриттів:

— Учитель несе відповідальність за життя і здоров’я дитини в школі. Яка різниця: під час воєнного стану чи без нього? Змінювати нічого не треба, бо це матиме непередбачувані наслідки. Але я за те, щоб прописати відповідальність директорів шкіл за стан укриттів. До слова, непрямо це є у багатьох законах. Наприклад, у ст. 38 Закону «Про повну загальну середню освіту» йдеться про те, що керівник закладу освіти відповідає за створення безпечного освітнього середовища. До сховищ є вимоги. Якщо вони були порушені (скажімо, відсутність другого виходу, туалету, водопровідні труби над головою), а комісія та директор школи заплющували на це очі, вони будуть винними, якщо щось трапиться.

Непоодинокі пропозиції розмежувати ці поняття можна зустріти у соцмережах. За влучання ракети несе відповідальність ворог. Але якщо влучання не пряме, повноцінне укриття захищає від ударної хвилі, а ось те, в якому значні вади, саме може стати причиною нещасного випадку (наприклад, прорве труби й зверху потече гаряча вода).

А ось учителька одеської школи №43 Валерія Мороз пропонує законодавчо врегулювати ситуації в освітньому процесі, які можливі лише під час війни.

— Супровід учнів до укриття — це нова діяльність для вчителів. І окрім алгоритму дій під час повітряної тривоги, мають бути розписані обов’язки та відповідальність педагогічного персоналу. Це потрібно не для того, щоб когось карати. А перш за все, для усвідомлення життєво важливих моментів, які потребують координації дій, так би мовити, фронту робіт кожного. Скажімо, в інструкції вказано, що у вчителів початкової школи мають бути помічники під час евакуації зі школи. Якщо вони не призначені, це питання до директора, його заступника, педради, вчитель сам має їх знаходити чи як? А якщо в інклюзивному класі — дитина на інвалідному візку або з вадами зору, яка відповідальність асистента учня, асистента вчителя при її переміщенні до сховища? Якщо вчитель — пенсійного віку і має вести клас з останнього поверху школи, то ймовірно, потребуватиме допомоги. Ось ця командна робота школи та персональна відповідальність мають бути чітко прописані на законодавчому рівні.

Чтайте також:  "Немає поганих армій, є погані полководці": Лікарчук заступився за вчителів, яких звинуватили у провалі НУШ для 5-7 класів

Деякі педагоги пропонують навіть задокументувати, що вчитель не несе відповідальності за стан укриття чи наслідки збройної агресії ворога. Хоча, здається, це і так зрозуміло. Просто різниця поняття «безпека учня» у довоєнні часи та нині дуже значна, тож декому хочеться її зафіксувати.

Що саме залежить від бажання батьків?
А як щодо закладів освіти, які пропонують батькам письмово взяти на себе відповідальність за дітей, під час їхнього перебування у школі? Виявляється, такі документи не будуть дійсними. Адже згідно зі ст 27 Цивільного кодексу України «Правочин, що обмежує можливість фізичної особи мати не заборонені законом цивільні права та обов’язки, є нікчемним». Пропонувати підписувати щось таке прямо не заборонено, але юридично не має сенсу. Тим паче, відмова батьків поставити підпис у жодному разі не має стати перепоною для надання освітніх послуг.

Чи, дійсно, бажання батьків віддати дітей на певну форму навчання — в пріоритеті? Якщо є така потреба, керівники шкіл мусять забезпечити учнів доступом до освіти в обраному їх родиною форматі? Саме цим виправдовують офлайнову роботу шкіл, у яких (та поруч) немає укриттів або ж ті не здатні вмістити усіх, хто одночасно перебуває у приміщенні. Мовляв, батьки просять очне навчання.

Чтайте також:  "Учні приходять з книгами": що молоді вчителі не проти змінити у шкільній програмі

Ні, це пояснення поза законом. Інтереси батьків або шкіл не можуть бути вищими за безпеку дітей. Якщо у школі немає укриття, вона не може наражати на небезпеку учнів, а має запропонувати батькам лише реальні варіанти: дистанційну, сімейну та екстернатну форми навчання. Якщо родинам не підходять ці варіанти, у місцевому Департаменті освіти їм мають запропонувати варіанти навчання в інших школах — офлайн.

«Відповідальність обмежена можливостями»

ЮРИСТ
Олександр Сич
— Якщо пропонують підписати документ про відповідальність батьків, уже сама постановка питання насторожує. Найголовніше, — як, що і коли потрібно зробити для того, щоб під час війни зберегти життя і здоров’я дітей, нашого майбутнього. Ті школи, що пропонують такі документи, певно, не усвідомлюють, що таке «Нова українська школа», засади функціонування якої вплетені як у базовий Закон України «Про освіту», так і в Закон України «Про повну загальну середню освіту». Справжні партнери не намагаються зняти з себе відповідальність і перекласти її на іншого партнера. Партнери домовляються про те, хто за що відповідає (хто і що має робити) і, відповідно, хто і в якій мірі буде нести тягар якоїсь відповідальності (якщо вона настане). Це не просто побажання. Це обов’язок педагогічних працівників передбачений у частині 3 ст. 22 Закону «Про повну загальну середню освіту» — «дотримуватися принципів дитиноцентризму та педагогіки партнерства у відносинах з учнями та їхніми батьками».

На моє глибоке переконання, батьки не мають писати заяв про те, що вони беруть на себе відповідальність за збереження життя і здоров’я своїх дітей, адже вони і так, згідно із законодавством, за це відповідають. Але питання ще й у збереженні певної доброчесності у спілкуванні батьків і адміністрації школи. Людина може нести відповідальність за щось/когось, якщо вона здатна контролювати все, що відбувається навколо нього. Чи здатні батьки, перебуваючи на роботі, контролювати дітей в школі? Звичайно, ні.

Чтайте також:  Як прізвище впливає на оцінки в школі: несподівані результати дослідження

Інша справа, за що конкретно несуть відповідальність учителі? За шкоду, нанесену життю чи здоров’ю дитини ракетними обстрілами, має відповідати той, хто здійснював ракетні обстріли. Відповідальність же вчителів і батьків дитини буде обмежена їхніми реальними можливостями запобігти шкоді. Наприклад, якщо вчитель не забезпечив, щоб усі учні пройшли в укриття, звичайно він буде нести визначену законом відповідальність. Так само й у мирний час: якщо дитина впала та травмувалася на вулиці — це нещасний випадок. Але якщо вона впала у відкритий каналізаційний люк, то запитання вже будуть до відповідних комунальних служб, які не забезпечили утримання дороги в належному стані.

КОРИСНо ЗНАТИ
Ст. 54 «Про освіту»: Педагогічні працівники зобов’язані… дбати про фізичне і психічне здоров’я здобувачів освіти.
Положення про порядок розслідування нещасних випадків, що сталися зі здобувачами освіти під час освітнього процесу дає алгоритм дій під час нещасних випадків.
Положення про організацію роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності учасників освітнього процесу в установах і закладах освіти:

1) Керівник закладу освіти… є відповідальним за створення безпечних умов освітнього процесу згідно із законодавством про охорону праці, цим Положенням; не дозволяє проведення освітнього процесу за наявності шкідливих та небезпечних умов;

6) Вчитель… є відповідальним за збереження життя і здоров’я здобувачів освіти під час освітнього процесу;… здійснює контроль за виконанням здобувачами освіти правил (інструкцій) з безпеки.

Джерело.


Повернутись вверх