facebook

Держава не фінансуватиме тестування на COVID-19 для вчителів через брак коштів – експерт

Тестування освітян доцільно провести, бо вони контактують з дітьми, вважає експерт.

 


До початку нового навчального року лишається не так багато часу, й освітяни хвилюються, як розпочнеться навчання у школі. Нервують не лише вчителі, але й вихователі, адже дитсадок має бути безпечним для кожної дитини. Ще перед початком відкриття дитсадків і складання ЗНО, деякі вихователі та вчителі пройшли тест на виявлення коронавірусної хвороби. Його результати дозволили вчасно виявити освітян із підозрою на коронавірус, що, своєю чергою, дозволило убезпечити дітей від інфікування.

Нещодавно у МОН заявили, що не будуть ініціювати масштабного ІФА-скринінгу освітян перед початком нового навчального року, переклавши відповідальність за здоров’я вчителів та учнів на місцеві органи влади. На думку експерта Андрія Черних, це пов’язано з відсутністю фінансування. Про це він детальніше розповів інформаційному агенству UNN:

Щоб ми розуміли та знали імунні відповіді, оскільки вчителі працюють з дітьми, у тісному контакті. Але тут є проблема із фінансуванням. Зараз на всі школи поклали обов’язок забезпечення масок, дезінфекційними засобами тощо.

Експерт зазначає, що кошти на пробне ЗНО витрачались немаленькі:

На пробне тестування, коли ще планували ці кошти брати з ковід-фонду, сума орієнтовно становила (на забезпечення близько 400 000 учасників ЗНО) – 125 мільйонів гривень. Це одноразово, просто на проведення ЗНО.

Чтайте також:  "Немає поганих армій, є погані полководці": Лікарчук заступився за вчителів, яких звинуватили у провалі НУШ для 5-7 класів

В Україні 4 млн 138 тисяч учнів, 15 200 шкіл, відповідно. Де ці кошти брати? Тому питання ІФА-тестування стоїть поруч із забезпеченням дезінфекційними засобами та масками шкіл. Саме через це, я думаю, у МОН і не будуть ініціювати тестування. Вони скажуть – давайте ресурс, “За що це реалізовувати”.

Джерело.


Повернутись вверх