facebook

Робочий день вчителя. Запитання які можуть виникнути…

Робочий день вчителя. Запитання які можуть виникнути…

Запитання 1. За скільки хвилин до початку занять учитель повинен приходити до школи?
Відповідь: Згідно наказу Міністра освіти і науки України від 20 грудня 1993 р. N 455 «Про Типові правила внутрішнього трудового розпорядку для працівників навчально-виховних закладів системи Міністерства освіти України» п. 21…. Час початку і закінчення роботи і обідньої перерви встановлюється для працівників Правилами внутрішнього розпорядку конкретного закладу освіти. Для окремих працівників умовами контракту може бути передбачений інший режим роботи. За погодженням з профспілковим комітетом деяким структурним підрозділам і окремим групам працівників може встановлюватись час початку і закінчення роботи.

Висновок: Як правило цей час становить 20 хвилин.

Приєднуйтесь до нашої нової групи ОСВІТА UA

Посилання:https://www.facebook.com/groups/1023345988199205/?ref=share

 

Запитання 2. Після закінчення уроку я пішов додому, так як в мене не було вже занять. Представник адміністрації школи в цей час мене шукав і не знайшов на робочому місці – тепер мене звинувачують у порушені дисципліни. Чи правильно це?
Відповідь: Згідно наказу МОН УКРАЇНИ № 102 від 15.04.93 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 27 травня 1993 р. за № 56 «Про затвердження Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти» п.64. Ставки заробітної плати педагогічних працівників … встановлюються виходячи із затрат робочого часу в астрономічних годинах (60 хвилин). Короткі перерви, передбачені між уроками, заняттями, лекціями, є робочим часом педагогічного працівника.

Чтайте також:  "Працюю 31 годину на тиждень": молода вчителька розсекретила свою зарплату

Висновок: дочекайтеся закінчення перерви тоді і закінчиться ваша робоча година.

Запитання 3. Мій розклад занять містить так звані «вікна» – час, коли в мене немає занять. Адміністрація школи заставляє цей час знаходитись у школі та виконувати якусь роботу. Чи правильно це?
Відповідь: Згідно наказу МОН УКРАЇНИ № 102 від 15.04.93 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 27 травня 1993 р. за № 56 «Про затвердження Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти» п.64. Ставки заробітної плати педагогічних працівників … встановлюються виходячи із затрат робочого часу в астрономічних годинах (60 хвилин). Короткі перерви, передбачені між уроками, заняттями, лекціями, є робочим часом педагогічного працівника.

Висновок: Отже, якщо ви провели урок та відсиділи перерву після нього ваша тарифна година закінчилася і почався ваш особистий час і ви можете залишати приміщення школи та розпоряджатися цим часом на власний розсуд.

Запитання 4. Я черговий вчитель на першому поверсі школи. Після закінчення занять у школі я пішов додому. В цей час у школі стався нещасний випадок з учнем. Мене вважають винним.
Відповідь: Згідно посадовій інструкції учителя Розділ II. Завдання та обов’язки. 2.21. Відповідно до графіка чергувань учитель чергує по школі на перервах між заняттями, а також за 20 хвилин до початку і протягом 20 хвилин після закінчення уроків. Тривалість чергування також може визначатися Правилами внутрішного трудового розпорядку навчального закладу.

Чтайте також:  У Європі відраховуватимуть дітей українських біженців зі шкіл і дитсадків - знайшлися підстави

Висновок: черговий вчитель продовжує чергувати ще 20 хвилин після закінчення занять у школі. Визначайте час, коли стався нещасний випадок: якщо більш ніж 20 хвилин після закінчення занять – вашої вини тут немає.

Методичний день учителя
Умови надання методичного дня
Права та обов’язки суб’єктів навчально-виховного процесу визначено законом України «Про освіту» та Положенням про загальноосвітній навчальний заклад, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 14 червня 2000 р. № 964.

Відповідно до загального положення про надання методичного дня, учителі-предметники загальноосвітніх навчальних закладів на основі колективного договору мають право на отримання методичного дня. Він установлюється при умові обсягу навчального навантаження 18 навчальних годин протягом навчального тижня, що становить тарифну ставку, не порушуючи навчального режиму школи та не створюючи перевантаження учнів.

Методичний день: вихідний чи вільний день?
Уміння займатися самоосвітою – це отримання багатогранної універсальної освіти, яка дозволяє адаптуватись у зміні соціально-економічних умов. Тому метою надання методичного дня є створення необхідних умов для підвищення педагогічної майстерності, удосконалення методичної підготовки вчителя.

Упродовж методичного дня вчитель займається самоосвітою, а саме:

· вивченням законодавчих актів і нормативних документів з питань освіти й виховання;

· тематичним плануванням;

· оволодінням конкретними педагогічними технологіями, їх адаптацією до своїх умов;

Чтайте також:  Предметів стане менше, репетиторів – теж. Стало відомо нові подробиці реформи старшої школи в Україні

· вивченням передового педагогічного досвіду;

· ознайомленням з новинками науково-педагогічної літератури;

· розробкою методичних матеріалів зі свого предмета, а також позакласної роботи;

· розробкою індивідуальних планів для учнів;

· відвідуванням бібліотек;

· роботою в методичному кабінеті.

Виходячи із вищевказаного, методичний день не є для вчителя додатковим вихідним днем.

Обов’язки вчителя-предметника в методичний день
· бути присутнім або брати участь у роботі всіх громадських, раніше спланованих заходів у школі й поза нею;

· при необхідності заміняти відсутніх учителів;

· бути на чергуванні в навчальному закладі разом зі своїм класом.

Отже, адміністрація школи має право викликати вчителя на роботу, якщо в його методичний день проводяться раніше сплановані заходи у школі й поза нею, а вчитель не має права відмовитись від проведення замін, поставлених у його методичний день.

Контроль дотримання режиму методичного дня

Контроль дотримання режиму методичного дня здійснює заступник директора з навчально-виховної роботи, а саме:

· дає індивідуальні рекомендації вчителям із тем їх самоосвіти;

· організовує та проводить методичні дні (тижні), теоретичні та практичні семінари;

· допомагає у складанні індивідуальних програм самоосвіти;

· організовує та проводить діагностику результатів роботи вчителів і підвищення їх майстерності.

Педагогічні працівники школи мають подати заступнику директора з навчально-виховної роботи приблизний план розробки методичних матеріалів (обговорених на засіданні методичного об’єднання кафедри).

 

Джерело.


Повернутись вверх