facebook

Професія вихователя в дошкільних закладах освіти має стати престижною

Професія вихователя в дошкільних закладах освіти має стати престижною

Як більшість батьків в Україні, я з народження дитини вже починаю розмірковувати про дитячий садочок. Часто чую від друзів та знайомих про те, що дитину вже в наступні два чи три дні після народження реєструють у чергу до дитячого садочка. А якщо ти зробиш це пізніше, то немає гарантії, що твоя дитина взагалі буде навчатись у дошкільному навчальному закладі! Чому так відбувається?
Перш за все, проблема полягає не тільки в кількості садочків як таких, адже з кожним роком будується дедалі більше закладів дошкільної освіти, а в їх матеріальному забезпеченні. Зараз поясню.

Молоді вихователі не поспішають влаштовуватися в дошкільні заклади освіти. Справа в тому, що вони отримують ставку без доплат, як у вчителів, наприклад, за стаж, звання, вислугу та інше. Станом на початок 2022 року заробітна плата помічника вихователя становить 4175 гривень, а відпрацювати потрібно 40 годин на тиждень, тобто 8 годин на день! Заробітна плата вихователя — від 8 494 гривень, якщо це молодий спеціаліст, до 12 065 гривень у вихователя вищої категорії. Водночас у зв’язку з проблемами фінансування найчастіше молодих спеціалістів запрошують на роботу в дошкільні навчальні заклади на півставки. Тобто в цьому випадку їх місячний дохід може бути на рівні прожиткового мінімуму.

В уряді та Офісі Президента України декларують, що з 2022 року заробітна плата працівників дошкільних закладів освіти буде перерахована за рахунок стажу, кваліфікації, нагород та відпрацьованих годин, зокрема, мова йде і про зарплату молодшого вихователя. Це все має відбутися за рахунок місцевих бюджетів, однак, враховуючи проблеми на місцях, не зрозуміло, звідки вони візьмуть на це кошти.

Водночас чиновники запевняють, що про скорочення мова не йтиме! Звісно, бо немає куди скорочувати, оскільки молодь не поспішає іти працювати в дитячі садочки. Наприклад, у Європі середня заробітна плата вихователя становить 4 500 євро/місяць із комплектацією. Навіть у Польщі, де заробітні плати освітян є найнижчими серед країн ЄС, вихователь отримує трохи більше 12 000 євро/рік, або 1000 євро/місяць. В Україні ж заробітна плата вихователя фактично у 3 рази нижча!

Я вважаю, що чиновникам, у першу чергу, потрібно перейти від декларування намірів до конкретних дій. Членкині Комітету з питань освіти Асамблеї Жіночий рух “ЗА Майбутнє” напрацювали наступні рішення, які сприятимуть вирішенню проблем у дошкільній освіті.

По-перше, переглянути систему формування зарплат працівників дошкільних закладів освіти.

По-друге внести зміни до Держбюджету-2022 щодо виділення додаткової субвенції в розмірі, як мінімум, 2 млрд грн — на збільшення кількості ставок у школах (у т.ч. і ставок вихователів груп подовженого дня, як запропонували в партії «ЗА МАЙБУТНЄ»).

По-третє, варто стимулювати молодь іти працювати в галузь освіти, зокрема, розробити державні програми щодо забезпечення молодих спеціалістів соціальним житлом!

Професія вихователя в дошкільних закладах освіти має стати престижною! Адже вихователь — це не просто людина, котра доглядає вашу дитину, а педагогічний працівник, який закладає фундамент знань!

Джерело.


Повернутись вверх