facebook

“Працює лише диктатура” про те, чому з дітьми потрібно робити уроки

“Працює лише диктатура” про те, чому з дітьми потрібно робити уроки

Ганна Красильник – журналіст, блогер та мама трьох дітей у середині жовтня 2021 року написала у фейсбуці пост, у якому зізналася: багато з її правил виховання дітей не працюють.

Ніколи не думала, що напишу таке, але останнім часом мої погляди на дитячу освіту та виховання повністю перекинулися.

Тепер мені здається, що:

Обов’язково потрібно робити уроки разом із дітьми — до якогось моменту, доки вони не стануть самі це робити. Я була головним адептом нероблення разом — бо це твоя відповідальність, а не моя, бо маю купу своїх справ, бо мільйон всього. Це все так, але, на жаль, так нічого не працює, вірніше, тоді ніхто не працює і нічого не робить і потім вже не може нічого робити (такий приклад у нашій сім’ї теж є). Так, я знаю, що є інші діти, вони з першого класу все роблять самі. Але в мене таких дітей нема.

А коли вони все-таки їх робитимуть самі, перевірятимуть — не в сенсі виправляти помилки, а в сенсі дивитися, чи все зроблено. Перевіряти, чи правда нічого не поставлено, бо якщо хтось каже, що нічого не поставлено, це, як правило, неправда.

Чтайте також:  Діти не розуміють 40% почутого на уроках: опубліковано невтішну статистику щодо української мови в школах

Взагалі, діти брешуть, дуже багато. Тож перевіряти взагалі не зайве.

Ніякий лібералізм не працює взагалі. Жахливо неприємно, але треба змушувати, сваритися, тиснути, бо працює лише диктатура.

Саме пекло – це телефон. З нього взагалі все починає закінчуватися — читання, інтерес до чогось і взагалі. Я чесно ніколи не думала, що таке напишу, але правда. Ліміти теж не працюють, бо діти їх обминають. Телефон паралізує волю та знищує інтереси. Так-так, звичайно, він важливий і потрібен для чогось, але загалом чим пізніше він з’явиться, тим краще.

Якщо є сумніви, що треба щось міняти, треба щось міняти. Якщо вам кажуть, що головне — це хороша обстановка, а решта не важлива, не вірте — решта важлива. Важливо, щоб було цікаво. І може бути.

Дуже складно тиснути — складно, неприємно, ліньки, бо немає сил і не хочеться псувати стосунки, сваритися і таке інше. Я правда думаю, що треба давити та гнути свою лінію.

Хтось каже, що школа взагалі не для того, щоби вчитися. А я так не гадаю. Я точно знаю, що до фіга всього вмію завдяки школі. У мене дуже багато при цьому до неї, моєї старшої школи, претензій, але все ж таки це так. Я думаю, школа не тільки для того, щоб навчатися, але для цього таки.

Чтайте також:  Лісовий обіцяв: чи підвищили учителям зарплату з 1 квітня

Та й останнє. Хочеться сплюнути сто п’ятдесят разів через плече, бо пройшов лише місяць, але я реально заздрю ​​Петі і знову хочу до школи.

Джерело.


Повернутись вверх