facebook

Якщо дитина – шульга: добірка корисних порад вчителям та батькам

Якщо дитина – шульга: добірка корисних порад вчителям та батькам

Інформує Всеосвіта.

Близько 10% всього населення планети – люди, у яких домінантною є ліва рука.

Колишній президент США Барак Обама, бізнесмен Білл Гейтс, художник Леонардо да Вінчі, співак Святослав Вакарчук, грецький філософ Арістотель, письменниця Марія Матіос – ці відомі у всьому світі люди неймовірно різні! Та є між ними щось спільне – всі вони володіють лівою рукою краще, ніж правою.

Якщо ви хочете перевірити, чи ваша дитина шульга, запропонуйте їй схрестити руки на грудях. У шульги зверху лежатиме ліва рука, а у правші – права.

Близько 10% всього населення планети – шульги. Медичні дослідження показують, що вони мають однакові з правшами психічні здібності та соціальні досягнення.

Десь у 4 роки батьки починають розуміти, якою рукою дитина виконує прості речі: бере ложку, іграшку, тримає важкі предмети. У деяких родинах виникає паніка, страхи, бажання перевчити дитину. А чи потрібно це робити?

У сучасному світі лікарі, психологи та вчителі мають одну спільну відповідь: переучувати дитину-шульгу не потрібно! А от комфортно зростати та розвиватись дорослі мають допомогти.

ПОРАДИ ПЕДАГОГАМ:

Зверніть увагу на комфортний освітній простір: парти, освітлення. Бажано, коли такий учень сидить за партою зліва, адже тоді йому не заважає права рука сусіда. Таке розсаджування учнів допомагає уникнути проблеми зіштовхування робочими руками під час письма у зошиті.

Чтайте також:  Плани на три роки: куди йде освіта?

Скористайтесь досвідом Бельгії та Норвегії – розміщуйте цих учнів у правій частині класу. За теорією, це допоможе дітям отримати більше освітлення й легше фокусуватися на вчителеві.

У продажу існують спеціальні зошити та прописи зі зручним прямим нахилом. Використовуючи їх, учні ніколи не будуть відставати під час написання самостійних та диктантів.

Бувають випадки, коли у таких учнів спостерігається феномен «дзеркального письма». Наприклад, коли замість слова «літо» у зошиті пишеться «отіл». Сваритись та робити велику кількість зауважень немає сенсу! Спостереження свідчать про те, що у шульги здебільшого образне мислення. Вчителю доцільніше використовувати сильні сторони учня! Саме тому буде доречним вивчення літер на основі асоціацій. Так, літера «О» схожа на сонечко, а літера «Ч» – на перевернутий стільчик тощо.

Також шульги не завжди правильно поєднують букви – це нормальний процес, адже і початок літери в них не буде відповідати вимогам каліграфії. Однак не привід вважати, що такі учні матимуть негарний почерк.

Бувають випадки, коли під час писання і читання дитина-шульга губить рядок, або помиляється у визначенні просторового положення предмета (складно орієнтується у поняттях «під», «над», «на», «за»). Будьте до цього готові та спокійно реагуйте. Не підкреслюйте, що причина в тому, що дитина – шульга.

Чтайте також:  У межах реформи старшої школи скоротять кількість навчальних предметів

Використовуйте відповідні ручки з фіксаторами для пальців та ножиці з відповідним розташуванням лез. Це значно полегшує процес навчання дитини.

Зверніть увагу, що шульги емоційніші за інших.

Вважається, що дитина-шульга більш прихильна до гуманітарних наук, а правша – до точних.

РЕКОМЕНДАЦІЇ БАТЬКАМ:

Сприймайте дитину без емоційного реагування на її природні особливості.

У буденних справах навчайте дитину за принципом «дзеркального відбиття». Тобто, навчаючи новому, сідайте навпроти, так дитина буде бачити ваші дії у правильному напрямку.

Під час читання використовуйте лінійку – у такий спосіб ви уникнете проблеми «загублених рядків».

Допоможіть опанувати побутові вміння лівою рукою. Не забувайте хвалити за успіхи.

Використовуйте шкільне приладдя для шульг.

Пам’ятайте, ліворукість – це не відхилення, а індивідуальна особливість. Можливо, саме ваша дитина доповнить список всесвітньовідомих та талановитих людей!

Джерело.


Повернутись вверх