facebook

У ВР рекомендували провести НМТ-2025 у форматі “3+1”: що з ним не так і чому його критикують освітяни, школярі та батьки

У ВР рекомендували провести НМТ-2025 у форматі “3+1”: що з ним не так і чому його критикують освітяни, школярі та батьки

Інформує OBOZ.UA.

Комітет з питань освіти, науки та інновацій рекомендував провести Національний мультипредметний тест-2025 (НМТ) за форматом минулого року. Так, вступникам потрібно буде складати три обовʼязкових предмети – українську мову, математику та історію України, а також один на вибір з-поміж іноземної мови, біології, географії, фізики, хімії та української літератури.

Іспит складається в один день протягом чотирьох годин з невеликою перервою. Саме це стає однією з найголовніших проблем НМТ для учасників. OBOZ.UA розповідає, що не так зі вступним іспитом та чому його розкритикували у 2024 році.

Рішення про проведення мультипредметного тесту в один день повʼязане з частими й тривалими повітряними тривогами та відсутністю електроенергії. На іспиті 2024 року це викликало шквал критики від батьків, адже у разі небезпеки діти мали перервати тестування та спуститися в укриття і лише після відбою його продовжити. Така ж ситуація була і зі світлом. Зокрема, після проведення одного з тестувань у соцмережі почали зʼявлятися дописи про те, що учасників буцімто не випускали з тимчасових екзаменаційних центрів до відновлення електропостачання. Учні чекали від 3 до 7 годин та отримали від цього стрес.

Схожу історію розповіла й директорка Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) Тетяна Вакуленко – коли в один з днів проведення НМТ вступники перебували в тимчасових екзаменаційних центрах (ТЕЦ) від ранку до 22:30. Вона запевнила, що учасників іспиту просили припинити оцінювання та взяти участь у додатковій сесії, вони все ж відмовились від такої пропозиції та сиділи рекордну кількість часу.

Водночас, Вакуленко в інтервʼю Новій українській школі запевнила, що якби формат НМТ залишився як і раніше, то було б багато учасників, які не склали б іспит в основну сесію, і мали б приходити на додаткову. До того ж, тестування проходило лише в одну зміну, тоді як минулі роки було дві, що, за словами Вакуленко, допомогло зменшити кількість додаткових учасників.

Крім того, керівниця УЦОЯО звернула увагу і на проблему зникнення електроенергії. Попри те, що екзаменаційних центрах могли бути генератори, учасники залишались без інтернету, адже провайдери могли бути розташовані в інших зонах. Це також стало викликом.

Багато батьків нарікали на коротку перерву у 20 хвилин між іспитами. Проте робити її довше не можна було, адже тоді було б тривалішим перебування дітей в екзаменаційних центрах. Враховуючи те, що вступникам не можна було залишати їхню територію під час перерви.

Серед інших проблем були технічні несправності. Так, студент Святослав Гонський, який складав НМТ вдруге, розповів, що в нього “заглючила” система під час іспиту. За його словами це сталося в останні пів хвилини перед закінченням тестування. Хлопцю вдалося зберегти свої результати, проте його потім пересадили за резервний компʼютер. Він запевнив, що учасникам іспиту немає про що хвилюватися. Проте, в ТЕЦ де він складав НМТ, було не багато резервних компʼютерів. Та й його врятувало те, що йому не потрібні були результати, адже він вже навчається у виші.

Немало повідомлень з наріканнями зʼявилося через математику, де вчителі та учні знаходили помилки у завданнях. Через це діти відповідали на питання “методом тику”. Згодом УЦОЯО повідомив, що в деяких тестах були помилки і бали будуть перераховані.

Сколихнуло суспільство і факт обовʼязкового складання математики. Так керівники мистецьких закладів вищої освіти навіть зверталися до міністра освіти та науки Оксена Лісового з вимогою скасувати це для вступників, які обирають творчі спеціальності. Та урядовець зазначив, що поступок не буде, а математика входить до базових предметів, які мають бути у кожного випускника.

Натомість ексочільник УЦОЯО Ігор Лікарчук назвав обовʼязкове складання математики “шоу”. Він впевнений, що тест з цього предмету має бути за потребою абітурієнтів. Адже, якщо випускник вирішить обрати точну науку для життя, то він вивчатиме її і без тестів, проте якщо такого усвідомлення не буде, то навіть щотижневі тестування не змінять результати. За словами Лікарчука, іспит з математики не перевіряє суттєві засади та відповідні компетенції.

Згодом у мережі стали зʼявлятися поради для батьків, діти яких не склали НМТ-2024. Так, з рекомендацій було виїхати за кордон і навчатися там, або ж вступати в коледж. Найчастіше такі учні не могли подолати пороговий бал саме з математики.

Нещодавно стало відомо, що з України виїхало близько 300 тисяч школярів напередодні нового навчального року, повідомляє українське медіа. Та Лісовий запевнив, що МОН має на меті запропонувати усім вступникам якісну освіту, тоді як західні університети міфологізовані та не кращі за українські.

Джерело.


Повернутись вверх