facebook

“Генераторів не вистачає”: Лісовий розповів, як школи в Україні готуються до зими

“Генераторів не вистачає”: Лісовий розповів, як школи в Україні готуються до зими

Щоб забезпечувати повноцінний освітній процес в умовах можливих відключень електроенергії взимку, українським школам не вистачає понад 3 тисячі генераторів. Загалом генератори мають майже всі навчальні заклади, але їхньої потужності може не вистачати на роботу харчоблока або, наприклад, на систему опалення.

Про це сказав міністр освіти та науки Оксен Лісовий під час Години запитань до уряду у Верховній Раді, повідомляється на сайті парламенту. За його словами, є потреба у 3300 потужних генераторах.

“Ми дуже уважно зараз ставимося до підготовки до зими. Ми маємо ще потребу досить значну в генераторах, тобто нам сьогодні необхідно ще 3 тисячі 300 потужних генераторів. Генератори мають фактично всі школи, але їхня потужність не завжди дозволяє забезпечити освітній процес, роботу системи опалення, роботу харчоблока”, – заявив глава відомства.

Лісовий додав, що забезпечення генераторами навчальних закладів – це відповідальність обласних військових адміністрацій, але кошти на це мають не всі ОВА. Тому до цього процесу підключається і Міносвіти.

“Ми зараз активно спрямовуємо на цей пріоритет, на інвентаризацію так звану, всі донорські партнерські організації. Провели переговори практично з усіма потужними фондами, останні переговори з Самантою Пауер у нас були щодо цієї теми, щоб залучити також ресурси USAID, у них є ця програма. Визначаємо ті регіони, які не мають можливості закрити цю потребу, та спрямовуємо туди донорські організації”, – пояснив міністр.

Чтайте також:  Школярам готують важливі зміни до НМТ: доведеться вивчати нові теми

Асоціація європейських університетів передасть українським вищим навчальним закладам 100 генераторів, але основним питанням нині є забезпечення генераторами саме шкіл.

“При відключенні електроенергії ми в онлайн дітей не переведемо, школа буде єдиним осередком, де можна буде здобувати освіту, і це на прифронтових регіонах ще й в укритті”, – підсумував Лісовий.

Зазначимо, що раніше заступник міністра освіти і науки Андрій Сташків говорив, що учнів можуть повернути до онлайн-навчання, якщо ситуація з опаленням буде критичною. У школах мають дотримуватися відповідного температурного режиму, проте керівництво самостійно ухвалюватиме рішення про дистанційне навчання.

За його словами, генератори мають 80% шкіл в Україні, але не всі заклади зможуть працювати у звичайному режимі, якщо не буде електроенергії взимку, бо теплопостачання здійснюється по-різному.

Джерело.


Повернутись вверх