facebook

Що робити, якщо в перший клас набрали 35 учнів?

Що робити, якщо у 2024 році в перший клас набирають по 34–36 дітей, ігноруючи наказ МОН № 128?

Згаданий Наказ Міністерства освіти і науки України № 128 від 20.02.2002 року застосовується не до всіх початкових класів загальноосвітніх закладів.

Зокрема, він стосується

  • груп дошкільних закладів (ясел-садків) компенсуючого типу;
  • класів спеціальних загальноосвітніх шкіл (шкіл-інтернатів);
  • груп подовженого дня і виховних груп загальноосвітніх навчальних закладів усіх типів.

Є інші законодавчі норми, які обмежують кількість учнів у класі: “Кількість учнів у класі (наповнюваність класу) державного, комунального закладу освіти не може становити менше 5 учнів та більше:

Втім, під час воєнного стану ця норма стосується виключно здобуття освіти за очною (денною) або вечірньою формою (пункт 2розділу Х Закону України “Про повну загальну середню освіту”). Якщо учні навчаються за змішаною формою, коли частину навчального часу проводять у закладі освіти очно, у такому випадку заклад має дотримуватися нормативу наповнюваності класів. Якщо ж діти вчаться лише дистанційно – кількість учнів у класі може бути більшою за 24 учні (для перших класів) та за 30 учнів (для інших класів).

Тож якщо навчання відбувається в очному чи змішаному форматі (а учнів у класі початкової школи понад 24) ви можете звернутися зі скаргою про порушення вказаних норм законодавства до відповідного управління чи департаменту освіти у вашому населеному пункті.

Найімовірніше у відповіді, яку вам нададуть, йтиметься про відсутність або фінансування, або вчителя, або приміщення. На це варто нагадати засновнику, що він зобов’язаний забезпечити “утримання та розвиток заснованого ним закладу освіти, його матеріально-технічної бази на рівні, достатньому для виконання вимог державних стандартів, ліцензійних умов провадження освітньої діяльності у сфері загальної середньої освіти, вимог трудового законодавства, оплати праці педагогічних та інших працівників, охорони праці, безпеки життєдіяльності, пожежної безпеки тощо“. Адже це визначено частиною 3 статті 37 Закону України “Про повну загальну середню освіту”.

Роман Бондаренко, юрист ГО “БАТЬКИ SOS”, спеціально для “Нової української школи”

Джерело.


Повернутись вверх