facebook

Це пережиток СРСР. В Україні хочуть скасувати “золоті” та “срібні” медалі у школах: що відомо

Це пережиток СРСР. В Україні хочуть скасувати “золоті” та “срібні” медалі у школах: що відомо

Інформує OBOZ.UA.

Комітет з питань освіти, науки та інновацій рекомендував відмінити вручення у школах та виготовлення золотих і срібних медалей. Натомість, закладам освіти пропонується відзначати кращих учнів власними нагородами.

За словами народної депутатки та секретарки комітету освіти Наталії Піпи, такі відзнаки існують лише у пострадянських країнах. Крім того, посадовиця зауважила, що таким чином вдасться зекономити кошти державного бюджету. Про це Піпа повідомила на власній сторінці у Facebook.

“Комітет Освіти рекомендував відмінити вручення у школах і виготовлення золотих і срібних медалей державного зразка! За останні роки ми мали збільшення кількостей медалей, але водночас освітні розриви і зниження рівня знань випускників шкіл за час ковіду і великої війни. Цей анахронізм ще існує лиш у пострадянських країнах”, – написала чиновниця.

У мережі позитивно відреагували на таку пропозицію, зазначаючи, що такі нагороди не дають ніяких переваг при вступі до вишів.

“А ще вони не дають жодних переваг при вступі”. 

“А для чого ці медалі? Раніше хоч якісь пільги при вступі були, а тепер що?”.

“Це дуже добре рішення. І дійсно школи можуть самі відзначати своїх кращих учнів. Така відзнака значно цінніша ніж медалька. Як на мене то найкращою нагородою для учня є результат ЗНО і перемога на олімпіаді”.

“Медалі справді анахронізм і їх варто відмінити, але прагнення прибрати з освіти змагальність та оцінювання не вважаю за правильні”. 

Нагадаємо, попередньо перший освітній омбудсмен Сергій Горбачов зазначав, що попри те, що медалі нині не надають переваг під час вступу до вишів, держава продовжує витрачати гроші на їхній випуск. Він закликав до дискусії громадян, аби зрозуміти, чи дійсно ці нагороди потрібні чи все ж таки це “спадок радянщини”. Освітній омбудсмен також розповів, що 2023 року держава витратила 1,8 млн грн для закупівлі 21,3 тис. медалей, а 2022-го – 1,77 млн грн для закупівлі 20,6 тис. медалей.

Чтайте також:  Відпустка під час воєнного стану: що змінилося для працівників

Джерело.


Повернутись вверх