facebook

Що можуть зробити батьки, якщо в дитячому садку немає укриття?

Що можуть зробити батьки, якщо в дитячому садку немає укриття?

Спеціалізований садок не може почати очну роботу в логопедичній групі, бо укриття знаходиться в сусідньому приміщенні будинку, але співмешканці проти проведення там ремонту для перебування дітей та працівників садочка під час повітряної тривоги. Що можуть зробити батьки?

Облаштування укриття для працівників та вихованців комунального закладу дошкільної освіти – це сфера відповідальності керівника закладу та місцевої влади. До повноважень органів місцевого самоврядування в частині цивільного захисту належить “планування та організація роботи з дообладнання або спорудження в особливий період підвальних та інших заглиблених приміщень для укриття населення” (пункт 25 частини 2 статті 19 Кодексу цивільного захисту України).

Безпосередньо на керівника закладу покладено “забезпечення відповідно до законодавства своїх працівників засобами індивідуального захисту” та “забезпечення засобами колективного захисту всіх своїх працівників та інших категорій населення” (пункти 2 та 21 частини 1 статті 20 Кодексу цивільного захисту України).

Тобто, участь батьків у процесі вибору чи облаштування укриття жодним нормативним актом не передбачена. Втім, батьки, як особи, що зацікавлені у якості освіти своєї дитини, можуть ставити питання про те, які саме заходи були вжиті місцевими органами самоврядування та адміністрацією закладу для пошуків та облаштування укриття.

  • Наприклад, законодавство передбачає можливість використання одного укриття декількома установами чи організаціями. У такому випадку укладаються відповідні договори й укриття використовується згідно з умовами, прописаними в договорі: “У разі використання однієї захисної споруди цивільного захисту кількома власниками, користувачами, юридичними особами вони беруть участь в утриманні такої споруди відповідно до укладених між ними договорів” (частина 9 статті 32 Кодексу цивільного захисту України). Тож батьки, наприклад, можуть надіслати запит на інформацію, чи укладалися подібні угоди, й у випадку, якщо так, отримати їх для ознайомлення.
  • Також законодавство дозволяє використовувати як укриття приміщення, які не були збудовані з такою метою. Це так звані найпростіші укриття: “це цокольне або підвальне приміщення, інша споруда підземного простору, у якій створені умови для тимчасового перебування людей (не менше 48 годин) у разі виникнення небезпеки їх життю та здоров’ю з метою зменшення непрямої дії звичайних засобів ураження під час воєнних (бойових) дій та/або терористичних актів” (абзац 5 частини 2 статті 32 Кодексу цивільного захисту України).

Для цього потрібно оглянути приміщення й обрати, які з них можуть бути використані як укриття: “Для встановлення можливості використання для укриття населення як споруд подвійного призначення та найпростіших укриттів підлягають огляду, а в разі потреби – технічному обстеженню в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України:

[…]

Обрати приміщення, яке підходить для облаштування укриття, може спеціальна комісія, яку створює засновник (місцева влада), але ініціювати може й керівник закладу освіти. Фахівці Державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДСНС) на підставі чинного законодавства розробили рекомендації для закладів освіти, як обрати та облаштувати укриття (пункт 3.5 розділу 2 Рекомендацій щодо організації укриття в об’єктах фонду захисних споруд цивільного захисту персоналу та дітей (учнів, студентів) закладів освіти).

Написавши й надіславши запит на інформацію, батьки можуть дізнатися, чи створювалася така комісія для їхнього закладу освіти та які висновки її роботи.

Отже, батьки не мають безпосередньої можливості ухвалювати рішення щодо укриттів, але можуть переконатися, чи все можливе зробили органи влади для того, аби вихованці садочка мали можливість відвідувати його й здобувати належну освіту.

Джерело.


Повернутись вверх