facebook

У вчителя немає обов’язку спілкуватися державною мовою: освітній омбудсмен закликав внести зміни у законодавство

У вчителя немає обов’язку спілкуватися державною мовою: освітній омбудсмен закликав внести зміни у законодавство

Наразі у законі вказано, що вчителі та директори мають саме володіти українською мовою. І на думку Сергія Горбачова це необхідно змінити.

Про це освітній омбудсмен розповів у новому інтерв’ю Українській правді.

У законі прописано, що педагогічні, науково-педагогічні працівники або викладачі іноземної мови, зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків. Але тоді виникає питання: чи можна вважати шкільну перерву освітнім процесом і зобов’язати спілкуватися в цей час виключно українською?

«Я визначив би, що це освітній процес. Але тоді виникає питання оплати праці вчителів. Перерва – це робочий час? Якщо так, він має оплачуватися. Я зараз на простих прикладах показую, наскільки складно все взаємопов’язано. У законі має бути чітко визначено, що спілкування в закладі освіти має відбуватися виключно державною мовою», – вважає Сергій Горбачов.

Прокоментував освітній омбудсмен і російськомовне середовище в TikTok. Адже ця соціальна мережа наразі має суттєвий вплив на формування українських дітей.

«Україні треба вкладати величезні кошти і, не побоюсь цього слова, блокувати весь російськомовний контент у TikTok, як це було зроблено з російськими сайтами в 2017 році. Це було правильним рішенням. Звісно, будуть обходити через VPN, ще якось, але згодом всі ці ресурси не матимуть великої мотивації розвиватися в Україні. Тут все зав’язано на рекламі і таргетуванні», – розповів він.

Чтайте також:  Увага дітлахів та батьків: у МОН зробили важливу заяву про шкільні предмети

Раніше в МОН оголосили конкурс на посаду освітнього омбудсмена, адже 14 серпня спливає каденція Сергія Горбачова. Він офіційно став першим освітнім омбудсменом в Україні та обіймав посаду впродовж п’яти років. Наразі комісія вже звузила перелік до 17 кандидатів.

Джерело.


Повернутись вверх