facebook

Наказ МОН про скасування вступу на контракт в аспірантуру на денну форму в 2024 році визнали недійсним. Що це означає

Наказ МОН про скасування вступу на контракт в аспірантуру на денну форму в 2024 році визнали недійсним. Що це означа

Державна регуляторна служба України (ДРС) визнала протизаконним наказ Міністерства освіти і науки, який скасовує денну форму навчання в аспірантурі. Зокрема, у пояснювальному документі зазначено, що освітнє відомство порушує міжнародні договори та угоди, а також не забезпечує вимоги щодо рівності та недискримінації.

Про це повідомило видання “Комерсант український” з посиланням на документ ДРС. Рішення служби не є скасуванням наказу МОН, адже після цього висновок регулятора має розглянути Міністерство юстиції України, яке й прийме рішення.

“Державний регулятор дійшов висновку, що положення наказів МОН порушують кілька міжнародних договорів та угод, ратифікованих Україною, в частині обмеження права на освіту, не забезпечують вимоги щодо рівності та недискримінації, а також не дотримується принципів пропорційності та обґрунтованості обмежень в умовах воєнного стану”, – йдеться в документі ДРС.

Зокрема, мовиться про спеціальний наказ міністра освіти та науки Оксена Лісового, який позбавляє аспірантів денної форми навчатися на контракті.

З документу відомо, що до ДРС звернулись студентські організації. Захисники запевняли, що підписаний Лісовим наказ може призвести до відтоку молодих науковців з України за кордон. Крім того, втрачається також позабюджетне фінансування закладів освіти, що призведе до вимушеного звільнення частини освітян та погіршенню перспектив розвитку вітчизняної науки.

Чтайте також:  Уряд хоче дозволити приватизацію університетів. Що це означає?

У висновку зазначено, що ДРС радить Мінʼюсту скасувати державну реєстрацію відповідного наказу МОН.

Джерело.


Повернутись вверх