facebook

Права вчителя порушуються, коли класи ділять навпіл. Потрібні додаткові гроші на оплату праці, – Сергій Горбачов

Основна частина заробітку вчителя повинна визначатись посадовим окладом, а не різними доплатами, підкреслив освітній омбудсмен.

Над реформою заробітної плати педагогічних працівників потрібно ретельно працювати, бо відчутних змін у цій сфері поки немає, зазначив освітній омбудсмен Сергій Горбачов в інтерв’ю виданню “Главком”:

Наразі зарплата вчителя складається з кількох складових, основою якої є посадовий оклад. Але ми бачимо, що майже половину зарплати складають різноманітні надбавки та доплати за різними критеріями. Коли обговорювали закон про повну загальну середню освіту, ми всі стали жертвами, скажімо так, політичної боротьби. Була внесена саме та пропозиція: щоб основна частина заробітку вчителя була визначена саме посадовим окладом, а не всілякими доплатами. Але це не вдалося зробити, оскільки там почалися маніпуляції й через недбале формулювання піднявся ґвалт і тому це не зробили. Дуже прикро, що так сталося.

Нині розробляється концепція реформування зарплати педагогічних працівників, зазначив пан Горбачов:

Зараз спільними зусиллями декількох міністерств розробляється концепція реформування зарплати вчителів і я дуже сподіваюся, що вона буде зроблена саме так, як пропонується: щоб основна частина зарплати формувалася саме через посадовий оклад, який не залежить від того, є гроші у місцевої влади, чи їх немає.

За його словами, наразі створена робоча група, до якої входить чимало фахових людей і народних депутатів. А також триває громадське обговорення концепції нарахування заробітних плат педагогічним працівникам. Єдина проблема полягає в тому, як зауважив пан Горбачов, що такі документи складно напрацьовуються.

За даними Мінфіну, за рахунок коштів освітньої субвенції середня зарплата учителя на місяць становить близько 12 000 грн, але більшість отримує ще менше:

Середня зарплата – це як середня температура у лікарні. Тут спрацює психологічний феномен: ті, у кого менша зарплата, обуряться, а ті, у кого вона більша, промовчать. І створиться враження, що у нас все погано, всі обманюють, зарплата набагато нижча. Насправді вона така десь і є – 10 000 грн «чистими». Це, можливо, близько до факту. Але є дуже велика нерівномірність, – зазначив освітній омбудсмен.

Тим паче, що нині педагоги не отримують додаткову оплату за подвійне навантаження, а це порушення їхніх прав, коли один клас ділять на два, зауважив Сергій Горбачов:

Нам потрібно більше часу, щоб працювати з двома групами, адже був один клас, а стало два, правильно? Це означає майже подвійну роботу вчителя. Мало того, робота вчителя в режимі онлайн більш насичена і потребує більше енергії, сил і часу, ніж робота у звичайному режимі. Ми це вже побачили навесні.

Він також додав, що школам потрібно дозволити вводити іншу тривалість уроків, але це також вимагає відповідної техніки й ресурсів. Освітній омбудсмен нагадав, що парламент ухвалив рішення рекомендувати Кабміну виділити з “ковідного” фонду 10,5 млрд грн на потреби освіти:

Дуже сподіваюся, що ці речі будуть доведені до логічного завершення й освіта таки отримає вкрай необхідні кошти для оплати додаткової праці вчителя, для забезпечення шкіл технікою і для навчання по інтернету.

Чтайте також:  Що відбувається з підвищенням зарплат вчителям: офіційна відповідь МОН

Джерело.


Повернутись вверх