facebook

Сергій Бабак про освітні втрати та необхідність повертатися до очного навчання

Сергій Бабак про освітні втрати та необхідність повертатися до очного навчання

Спочатку COVID-19, а тепер війна. Це не могло не вплинути на освіту. Якими будуть довгострокові наслідки? Про освітні втрати та про можливість повернення до класичного очного навчання розповів в інтерв’ю UNN голова комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак.

Як зауважує Сергій Бабак, насправді жодна система освіти у світі не була готова до пандемії. І зрештою всі дійшли висновку, що повністю замінити очне навчання дистанційним неможливо. Насамперед це, звісно, питання психології та соціалізації дітей.

Війна значно ускладнила ситуацію. Але комітет з питань освіти, науки та інновацій і МОН постійно працюють над тим, аби розрахувати рівень освітніх втрат (які, на жаль, неминучі) та розробити механізм іхнього коригування.

«Викликів колосальна кількість. Ми ніколи не думали, що однією каденцією парламенту пройдемо і через ковід, і через повномасштабну війну. Не знаю, що на нас чекає ще попереду. Наше завдання сьогодні – адаптувати освітню систему так, щоб вона могла реагувати на будь-які виклики. І добре це чи погано, але кризи підштовхують нас до пошуку можливостей та нестандартних рішень».

Голова комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак

Чтайте також:  "Які вазони треба ставити на підвіконня?" Колишній очільник УЦОЯО назвав сертифікацію вчителів "ганебним шоу"

Зараз у нас буде певна нерівність серед дітей щодо якості та кількості отриманих знань. Але, як зазначає Сергій Бабак, універсальних рішень у цій ситуації просто немає. Адже, наприклад, діти, які досі знаходяться або на тимчасово окупованих територіях, або в зонах активних бойових дій, не можуть вчитися навіть дистанційно.

«Нерівність неминуча. Чим швидше ми звільнимо нашу країну, чим швидше переможемо – тим швидше ми почнемо вирішувати ці питання. Нині ми розробляємо план. Через 4 тижні у нас дедлайн, і ми покажемо якийсь драфт».

Голова комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак

Також Сергій Бабак зупинився на можливості розпочати очне навчання в новому навчальному році. Звісно, хотілося б повернути дітей за парти, але не все так просто. Наприклад, хто має взяти на себе відповідальність за таке ризиковане рішення? Адже, на жаль, ніхто не може дати гарантію, що в конкретну школу не прилетить ворожий снаряд.

«Хто відповідатиме за цих дітей? Директор школи? А якщо в них немає бомбосховища у школі? Що тоді робити? Виходить, що винен той, хто повернув дітей до школи. Адже це трагедія. Дуже складне питання. Але я повертав би! Зрозуміло, не скрізь. Є більш спокійні області, давайте там повернемося до очного, тому що там ще й велика кількість переселенців.

Чтайте також:  Експерт назвав мінімальну кількість першокласників, яка має з вересня наповнювати клас

Голова комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак

 

Джерело.


Повернутись вверх