facebook

У Києві вчителі отримують більші зарплати шляхом надбавок, доплат та премій з міського бюджету, – Олена Фідонян

У Києві вчителі отримують більші зарплати шляхом надбавок, доплат та премій з міського бюджету, – Олена Фідонян

Інформує Всеосвіта.

У столиці більшість вчителів працюють на півтори ставки, відповідно у них зарплата буде більшою.

З1 січня 2022 року вчитель вищої категорії в столиці отримуватиме на руки разом з усіма доплатами 14 000 грн, а вчитель без категорії – 7 751 грн. Але це за умови, якщо він працює на ставку (18 годин на тиждень). Про це розповіла Олена Фіданян, директорка департаменту освіти і науки КМДА, в інтерв’ю «Голосу України».

У Києві вчителі отримують більші зарплати шляхом надбавок, доплат та премій з міського бюджету, – пояснила Фідонян.

Також директорка департаменту освіти додала, що більшість вчителів працюють на півтори ставки, відповідно у них сума буде більшою.

Але ж і життя в Києві значно дорожче, до того ж столиця – місто великих можливостей. Завжди є спокуса знайти роботу з набагато кращою зарплатою і не мати тієї відповідальності й такого психологічного навантаження, як у школі, – зазначила Фідонян.

За її словами найменше у столиці отримують помічники вихователя дитячих садочків (нянечки), їхня зарплата становить 5 272 грн.

Що стосується заробітної плати директорів шкіл, то молодий директор, який має лише адміністративні години (якщо він не викладає), з 1 січня з усіма надбавками та доплатами отримує 12 367 грн «чистими».

Чтайте також:  Пишуть твір на 2-3 речення, але це треба прийняти. 24-річна вчителька назвала проблеми сучасних школярів, які "живуть" у ґаджетах

Водночас учитель цієї ж школи може отримати більше, хоча директор, на відміну від нього, має чіткий 8-годинний робочий день. Зарплата педагога залежить від стажу, категорії тощо, а керівника школи – лише від кількості учнів у закладі, – зауважила очільниця департаменту освіти.

Фідонян наголосила, що у Києві вже давно встановили надбавки до зарплати адміністрації школи з огляду на величезну відповідальність, яка на неї покладена:

Окрім надбавок з держбюджету за вислугу років та престижність педагогічної праці, коштом міського бюджету ми виплачуємо надбавку за складність і напруженість у роботі – 50% до окладу, а також одноразову грошову винагороду (100% до окладу) та премію. Зрештою директор, який має великий стаж і 9 годин педагогічного навантаження щотижня, отримує досить пристойну зарплату.

Водночас таке «коригування» має відбуватися не коштом місцевої скарбниці, а коштом державного бюджету, на державному рівні, вважає Олена Фідонян.

Є освітня субвенція з державного бюджету, яка використовується винятково на зарплати вчителів (для Києва на 2022 рік передбачено 6,2 млрд грн). За нашими розрахунками, вона забезпечить 65% фонду заробітної плати для понад 21 тисячі столичних педагогів. Решту 3,4 млрд грн додасть місцевий бюджет на зарплату педагогам та іншим працівникам. Саме ці додаткові кошти й підвищують якість освітньої послуги. Наприклад, забезпечують поділ класу на підгрупи, – підсумувала директорка департаменту освіти і науки КМДА.

Чтайте також:  Ох і реформа: старші класи шкіл відправлять до ПТУ - подробиці

Джерело.


Повернутись вверх