facebook

Як закохати дітей у книжки: поради експерта, які змусять дитину обрати книгу замість гаджета

Корисні поради, як на канікулах заохотити дітей до читання та не загубитися в світі літератури.

 


В нас час рідко зустрінеш дітей, які самі по собі люблять читати. І вважають книжку – цікавішою за гаджет. Тому до читання їх треба мотивувати.

Але як зробити так, аби на канікулах школярі тримали в руках книжку, а не гаджет чи ігрові девайси?

На це запитання відповість – викладачка курсу “Спілкування та мислення” у ThinkGlobal Kyiv, філологиня, редакторка освітніх видань Скочко Ніна Олександрівна.

Сьогодні книжка, як паперова так і електронна, конкурує з комп’ютерними іграми, 5G, фільмами, анімацією. Діти дуже рано знайомляться з гаджетами та аудіовізуальним контентом. І це їх зацікавлює.

«Гадаю, вчителі часто чують від учнів на уроці фрази, на кшталт: «А давайте подивимось фільм, а не будемо читати книжку», або «Я дивився фільм, тому книжку не читатиму». Я поділюся з вами, як ненав’язливо, без примусу заохотити дітей до читання.»

Для чого потрібно читати?

У книзі Ростислава Семківа «Як читати класиків?» йдеться про 5 причин, для чого взагалі людині потрібно читати.

Відпочинок

Читання дозволяє відпочивати елегантно. Якщо навчитися відпочивати з книжками, то від зовнішніх обставин ми не будемо залежати взагалі. Це та ідеальна картинка, де є пляж, ви і книжка влітку або ковдра, або гарячий чай і ви з книжкою в холодну пору року. Художній текст дає нам змогу втекти від реальності. Пережити ті досвіди, яких у нас не було.

Позитивний соціальний імідж

Коли людина просто несе в руках книжку, ставлення до неї змінюється. Тримання в руках книжки не завжди є показником інтелектуального рівня, але є свідченням значущості знання як такого. Книжка – це цінність. Якщо вдома є книги, то значить їх хтось читає. Цивілізованість вимірюється книжками й книжка продовжує бути символом мудрості.

Чтайте також:  "Учні приходять з книгами": що молоді вчителі не проти змінити у шкільній програмі

Читання надає психологічну рівновагу

Книжка – це потужний сублімативний інструмент. Літературу можна розглядати як психологічний тренінг, особистісний квест із багатьма варіантами розвитку подій. Підлітки, шукаючи себе, знаходять якісь сюжети в книгах.

Читання допомагає порозумітися

Книга привід поговорити. Вона відкриває можливість ритуалу сімейного читання.

Читання є шляхом самовдосконалення

Якщо ми будемо розвиватися і починати читати змалку, ми можемо перейти від простих книжок до складніших, тих, які потребують глибшого розуміння та більших знань.
Тож як зацікавити дітей книжкою?

Власний приклад

«Людина, яка несе певні ідеї, сама мусить жити цими ідеями, перейматися ними, тримати руку на пульсі подій. Ваші учні повинні бачити вас з книжкою. Не зі шкільним підручником, а з художньою літературою. Заходячи до класу, поцікавтесь що вони читають і обов’язково розповідайте, що зараз читаєте ви. Нехай це буде різножанрова література – фантастика, детективи чи щось ще. Головне, аби діти бачили дорослих з книгою.»

За можливості Ніна Олександрівна радить поцікавитися у батьків, чи читають вони разом зі своїми дітьми. Бо формула батьки дивляться телевізор, а в дитини забирають гаджет і відправляють читати книжку (ніби покарання) не працює на мотивацію. Навпаки, це лише посилить почуття відрази до книжки. Таким примушуванням дитині можна тільки зашкодити й надати психологічну травму.

“Примус – це найгірший варіант заохотити дитину до читання. Тому треба максимально долучатися самому до цього процесу і багато читати з дітьми. Вони мають бачити, що дорослі теж читають і включені з дітьми в цей процес.”

Чтайте також:  Платне навчання у школі та штрафи за прогули: батьки оніміли від планів зі шкільної реформи

Читацькі бінго/конкурси

У якості мотивації читати можна запропонувати учням взяти участь у книжковому бінго. Інтернет книгарня Yakaboo кожного сезону проводить такі челенжі. 25 критеріїв книжок на три місяці. Потрібно лише зайти на їхній сайт, завантажити плакат, роздрукувати і почепити в класі або на дошці оголошень в школі. У якості подарунка може буть будь-що з цікавого вашим учням. Або можна скласти свої бінго.
Складання власних книжкових ТОПів

Це може бути добірка на певну тематику чи для конкретного класу, віку тощо. Головне задати тему, а там все піде, як по маслу, бо діти – генератори ідей.

В мене в класі є хлопчик, який захоплюється футболом, думаю, топ 5 книжок від Кріштіану Роналдо він би залюбки прочитав, – з посмішкою розповідає Ніна Олександрівна.

Тематичні читацькі клуби

Влаштуйте урок за книжкою «Щоденник слабака», чи принесіть комікси і поговоріть про український Комікон – фестиваль культури коміксів. Або влаштуйте квест за «Алісою в Країні див». Головне, щоб діти включились і це було для них цікавим. Вони мають підготуватися. Прочитати книжку, принести щось, організуватися. Це їх згрупує та замотивує.

“Якось у нечитаючий 6 клас я запросила дівчину, яка вчить японську і розуміється на манзі – японському мистецтві. Цілий урок вони захоплено слухали про історію, перші манги та сучасні українські видання. Взагалі, ідея запрошувати до дітей письменників, людей дотичних до літератури учнями сприймається на «ура!». Ви емоційно можете втомитися від дітей, і вони від вас теж, а коли з’являється нова людина, їм цікавіше. Тому за можливості запрошуйте на уроки когось цікавого. Для вас роль організатора також буде новою”.

Чтайте також:  Чому підвищення зарплат з 1 квітня 2024 року не відбулося: відповідь Мінекономіки

Читацькі щоденники

Дуже корисна річ, яка систематизує прочитане. Обов’язково раз у місяць-два перевіряйте як учні ведуть/заповнюють читацькі щоденники.

“Ми ввели в школу читацькі щоденники, кожні два місяці проводимо презентації. Діти можуть самостійно їх оформити та придумати рубрики. І кожного разу, коли ми починаємо читати нову книгу, вони розгортають читацькі щоденники і вписують назву книги, автора, сюжет та персонажів. Це буде допомагати дитині візуально побачити, скільки вона прочитала, особливо буде зручно старшокласникам, які за шкільною програмою мусять багато читати, тому, аби не забути зміст чи героїв тієї чи іншої книжки, можуть записувати все у щоденник.”

Демонструйте учням різні блоги про читання, сайти про літературу

Читацька платформа Goodreads, instagram сторінка

Літературна мандрівка

“Це потребує часу але це дуже дієва річ. В Україні проводиться багато книжкових фестивалів у різних містах. Коли я почала шукати логотипи, то на один слайд вони всі не вмістились. Минулого року я водила учнів на Книжковий Арсенал. Це їм запам’яталося найбільше. Тому що коли діти бачать велику кількість книжок, письменників, це їх вражає. Вони дивуються, захоплюються і просять батьків на наступний день їх туди повести. Вони згадуватимуть вам це довго. І будуть вдячними.”

Якщо ви хочете дізнатися більше про те, як закохати дітей у книжки, радимо подивитися дуже цікавий та змістовний вебінар Ніни Олександрівни Скочко і занотувати собі всі прийоми та вправи, адже вони згодяться у вашій викладацькій діяльності ще не раз.

Джерело.


Повернутись вверх