facebook

Омбудсмен назвав найпоширеніші корупційні «гріхи» в освіті

Омбудсмен назвав найпоширеніші корупційні «гріхи» в освіті

Основними корупційними секторами у сфері української освіти є вимагання коштів у батьків та фальсифікація довідок про місце проживання дітей.
Про це освітній омбудсмен Сергій Горбачов сказав під час презентації першої щорічної доповіді “Дотримання прав в освіті — 2020” в Укрінформі.

“Тема корупції є дуже болючою. Є кілька секторів, де корупціогенність в освіті відчутна, де треба робити зміни… Коли з батьків починають вимагати кошти, а це і є одним із видів корупційних дій, дуже часто ми чуємо від адміністрації таку фразу: “Держава ж коштів не дає”. Але це не правда. Є кошти, але їх треба розумно витрачати”, – сказав Горбачов.

Так, для протидії цьому корупційному сектору омбудсмен пропонує внести зміни до Закону “Про освіту”. Зокрема, у 26 статті передбачити, що до обов’язків керівника закладу освіти входить створення запиту на задоволення матеріально-технічних потреб закладу освіти, його подача засновнику закладу освіти та оприлюднення. Водночас змінами до статті 25 передбачити, що засновник має обгрунтовано відповісти на запит і поінформувати керівника щодо того, чи “є кошти або зараз немає, але це важливо і ми заплануємо, або це недоцільно”.

Чтайте також:  Купа "мертвих душ". Нова очільниця НАУ розповіла про проблеми університету та анонсувала грандіозні зміни

“Я буду наполягати на тому – якщо директор школи робить запит, то йому має бути надана відповідь. І не в 30 днів, а в 5 днів. Запит і відповідь мають бути оприлюднені”, – наголосив омбудсмен.

Другим корупційним сектором української освіти, за словами Горбачова, є фальсифікація довідок про місце проживання дітей на етапі вступу до першого класу.

“Ми отримали корупцію під час зарахування до закладів освіти. Вона (корупція – ред.) перемістилася до міграційної служби, ЖКГ, управління ОСББ, до нотаріусів. Це відбулося, тому що у нас досі немає єдиної системи державного реєстру реєстрації місця проживання. Зараз, на щастя, в “Дії” ці речі прописуються і розвиваються, але вони ще недостатньо розвинені”, – зауважив омбудсмен.

Він наголосив на необхідності перевірки достовірності інформації про місце реєстрації дитини керівником закладу освіти та зазначив, що “він має це право”.

Джерело.


Повернутись вверх