facebook

Важливі управлінські рішення в умовах законодавчих змін: пам’ятка керівника ЗЗСО

Важливі управлінські рішення в умовах законодавчих змін: пам’ятка керівника ЗЗСО

Інформує Всеосвіта.

2020-2021 навчальний рік був один із найбільш нестандартних, адже відбулось багато законодавчих змін. Нині керівник закладу загальної середньої освіти має призвичаїтись до нової управлінської реальності, навчитись ефективно працювати в умовах постійних законодавчих змін та автономії прийняття управлінських рішень. Тож у вебінарі правчиня Інна Маніленко познайомить нас з усіма цими змінами, запропонує орієнтовний порядок прийняття важливих управлінських рішень та надасть практичні поради керівникам закладів загальної середньої освіти з питань практичного застосування нових нормативно-правових актів України в роботі закладу.

Завдання керівника закладу у серпні 2020 року з питань дотримання протиепідемічних заходів

Скласти інструкції з охорони праці та безпеки життєдіяльності в період карантину внаслідок поширення коронавірусної хвороби (COVID-19) для педагогічних працівників. Затвердити інструкції наказом керівника закладу, зареєструвати в журналі реєстрації інструкції, присвоївши їм відповідний номер або код, провести інструктаж працівників під підпис.

Створити наказ про призначення відповідального за дотримання в закладі встановлених протиепідемічних заходів.

Внести до посадових інструкцій відповідальних осіб їхні нові обов’язки.

Розробити і затвердити наказом два алгоритми дій на випадок надзвичайної ситуації, пов’язаною з реєстрацією випадків захворювання на коронавірусну хворобу (COVID-19).

Чтайте також:  Реформа старшої школи "скоротить" кількість предметів, – експерти

Завести журнали обліку виданих масок, миючих та дезінфікуючих засобів, додати до номенклатури справ закладу за 2020 рік.

Завести облікові журнали (картки) для фіксації дезінфекційної обробки поверхонь, інвентарю тощо.

Розмістити на вебсайті закладу всю необхідну інформацію щодо організації освітнього процесу в частині дистанційного навчання.

Провести загальношкільні батьківські збори, де ми маємо донести до відома батьків усі особливості 2020-2021 навчального року.

Адміністративно-територіальна реформа
Адміністративно-територіальна реформа передбачає:

Створення Статуту закладу в новій редакції та його реєстрацію.

Клопотання до органу управління освітою (засновника) про заміну ліцензії на здійснення статутної діяльності.

Внесення записів до трудових книжок керівників та працівників закладу.

Внесення змін до документації закладу.

Рішення атестаційних комісій та порядок їх оскарження
Інна Маніленко наголошує на тому, що у разі прийняття атестаційною комісією позитивного рішення керівник закладу або органу управління освітою протягом п’яти днів після засідання атестаційної комісії має видати наказ про присвоєння кваліфікаційних категорій, педагогічних звань.

Наказ у трьохденний строк доводиться до відома педагогічного працівника під підпис та подається в бухгалтерію для нарахування заробітної плати.

У разі прийняття рішення атестаційної комісії про невідповідність педагогічного працівника займаній посаді, може бути прийнято рішення про розірвання трудового договору.

Чтайте також:  В Україні пропонують починати шкільну освіту з 3-5 років

Наказ про звільнення або переведення працівника за його згодою на іншу роботу за результатами атестації може бути видано лише після розгляду його апеляції атестаційними комісіями вищого рівня з дотриманням законодавства про працю.

Педагогічні працівники у десятиденний строк з дня вручення атестаційного листа мають право подати апеляцію.

Апеляційні комісії, до яких подаються апеляції, розглядають їх у двотижневий строк.

Трудові відносини (припинення, переведення, призначення)
Спікерка зазначає, що трудовий договір може бути:

безстроковим, що укладається на невизначений строк;

з невизначеним строком, встановленим за погодження сторін;

таким, що укладається на час виконання певної роботи.

Строковий договір укладається у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчими актами.

У науково-практичному коментарю вказано, що власник не зобов’язаний попереджати або в інший спосіб інформувати працівника про майбутнє звільнення. Припинення трудового договору після закінчення строку трудового договору можливе тільки протягом одного дня.

Гарантії при прийнятті на роботу і заборона звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей
Звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей до трьох років, одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини з інвалідністю з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням.

Чтайте також:  У МОН розробили вимоги до випускників педагогічних вишів

Обов’язкове працевлаштування зазначених жінок здійснюється також у випадку їх звільнення після закінчення строкового трудового договору. На період працевлаштування за ними зберігається середня заробітна плата, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору.

Інна Маніленко радить кожному з керівників завести журнал реєстрації контрактів та додаткових угод, адже це дозволить вам уникнути порушень, які у подальшому можуть спричинити негативні правові наслідки, та дасть змогу ефективніше здійснювати управління закладом.

Джерело.


Повернутись вверх